SOCRATESBEKER 2024

MARTHA CLAEYS

Met haar boek Trots heeft Martha Claeys de Socratesbeker 2024 gewonnen. Dat werd bekend gemaakt tijdens een speciale uitzending van het NPO 1-radioprogramma Kunststof. De uitzending werd rechtstreeks uitgezonden vanuit het Amsterdamse debatcentrum Spui25, waar presentator Andrew Makkinga in gesprek ging met de auteurs op de shortlist van de boekenprijs interviewde. De Socratesbeker wordt jaarlijks uitgereikt aan het het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar is verschenen.

Volgens de jury verdient Martha Claeys de prijs "omdat ze met haar filosofie heel dicht bij het alledaagse leven staat en een emotie bespreekt die ieder van ons aangaat […]. Ze doet dat op een wijze waarop haast ongemerkt een boekenkast vol filosofisch werk over dat onderwerp voorbij komt, zonder ook maar iets aan de oorspronkelijkheid en frisheid van haar beurtelings persoonlijke en analytische stijl af te doen. Trots is een filosofisch publieksboek waarvan je er liefst vele van zou willen hebben.”

De andere kanshebbers voor de Socratesbeker 2024 waren Stéphane Symons met Schoonheid, Jenny Slatman met Nieuwe lichamelijkheid, Ingrid Robeyns met Limitarisme en Maxim Februari met Doe zelf normaal. Volgens de jury blonk elke genomineerde auteur op zijn of haar terrein uit.


de prijs

De Socratesbeker is de prijs voor het prikkelendste filosofieboek van het voorgaande jaar. Sinds 2002 reiken we jaarlijks de Socratesbeker uit aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar is verschenen.

Voor de Socratesbeker komen alle boeken in aanmerking die verschijnen in het voorgaande jaar (jan - dec). Het aangedragen boek is geschreven in het Nederlands, filosofisch van aard, overwegend non-fictie en het betreft geen bundel.

TROTS

Trots lijkt iets voor mensen met grote ego’s, voor personen die snel gekrenkt zijn en voor opscheppers die op sociale media geen maat kennen. Wie trots is, plaatst zichzelf te veel in de kijker. Maar trots ligt ook ten grondslag aan emancipatie, en kan een krachtig wapen zijn bij protest. Met trots kun je jezelf beter op waarde schatten. Meer ruimte voor sommige vormen van trots kan de sleutel zijn tot sociale rechtvaardigheid. Filosofe Martha Claeys onderzoekt de betekenis van trots en laat zien dat deze emotie juist in onze woelige tijden van groot belang is.

Martha Claeys

Martha Claeys (1994) is filosofe. Na studies in Berlijn en Chicago promoveerde ze aan de Universiteit Antwerpen. Ze schrijft en spreekt over de vraag hoe we ons goed tot elkaar kunnen verhouden. Samen met Lotte Spreeuwenberg host en produceert ze de gelauwerde podcast Kluwen.

DE JURY

De jury van de Socratesbeker 2024 bestaat uit Bert Bultinck (hoofdredacteur Knack), Alexandra van Ditmars (redacteur Filosofie Magazine), Laura Molenaar (freelance journalist voor onder andere dagblad Trouw), Khadija al Mourabit (bestuurslid bij SWIP-NL) en Pieter Pekelharing (juryvoorzitter en voormalig docent filosofie aan de Universiteit van Amsterdam).

luister terug

De uitreiking van de Socratesbeker 2024 vond plaats tijdens een speciale uitzending van het NPO 1-radioprogramma Kunststof. De uitzending werd rechtstreeks uitgezonden vanuit het Amsterdamse debatcentrum Spui25, waar presentator Andrew Makkinga in gesprek ging met de auteurs op de shortlist van de boekenprijs interviewde.

 
  • Kijk de uitreiking van de Socratesbeker 2023 in Spui25 Amsterdam, live in Kunststof, terug via deze link.

  • 2023: Peter Venmans, Gastvrijheidmeer informatie

    2022: Jurriën Hamer, Waarom schurken pech hebben en helden gelukmeer informatie

    2021: Miriam Rasch, Frictie. Ethiek in tijden van dataïsme → meer informatie

    2020: Donald Loose, Over vriendschap. De praktische filosofie van Kant

    2019: Ad Verbrugge, Govert Buijs en Jelle van Baardewijk, Het goede leven en de vrije markt

    2018: Kees Vuyk, Oude en Nieuwe ongelijkheid

    2017: Marjan Slob, Hersenbeest

    2016: René ten Bos, Bureaucratie is een Inktvis

    2015: Wouter Kusters, Filosofie van de waanzin

    2014: Jan Bransen, Laat je niets wijsmaken. Over de macht van experts en de kracht van gezond verstand

    2013: Paul van Tongeren, Leven is een kunst

    2012: Coen Simon, En toen wisten we alles

    2011: Hans Achterhuis, De utopie van de vrije markt

    2010: Luuk van Middelaar, De passage naar Europa. Geschiedenis van een begin

    2009: Hans Achterhuis, Met alle geweld

    2008: Frank Ankersmit, De sublieme historische ervaring

    2007: Chris Buskes, Evolutionair denken. De invloed van Darwin op ons wereldbeeld

    2006: Andreas Kinneging, Geografie van goed en kwaad

    2005: Wouter Kusters, Pure waanzin

    2004: Dick Pels, De geest van Pim. Het gedachtegoed van een politieke dandy

    2003: Jos de Mul, Cyberspace Odyssee

    2002: Michiel Leezenberg, Islamitische filosofie. Een geschiedenis

 

De Socratesbeker komt tot stand in samenwerking met Spui25 en radio Kunststof, en met steun van Vereniging Vrienden van de ISVW.