Back to All Events

 Een winterplan – Filosofische theatervoorstelling


  • Verschillende locaties, zie website (map)

Een Winterplan door OT Rotterdam

een voorstelling over het denken en de liefde ingeleid door filosofiecollege's en uitgeleid door een gesprek met ‘de gast van de dag’ i.s.m. SWIP.NL (Society for Women in Philosophy), met o.a. (9/4) Cris van der Hoek (11/4), Joke Hermsen (12/4), Simone van Saarloos (13/4), Ferial Saatchi (22/4).

Een winterplan kreeg **** (vier sterren) in de Theaterkrant.

 

 Speellijst tijdens de Maand van de Filosofie

31 maart, 1, 2 april OT rotterdam 

5 april Den Haag Theater a/h Spui 

6*, 7, 9 april OT rotterdam 

10 april Arnhem Theater a/d Rijn* 

11, 12, 13 april Amsterdam Frascati 

19, 20*, 21, 22, 23 april OT rotterdam 

*filosofiecollege voorafgaand aan de voorstelling

Een winterplan is een wervelende, inhoudelijke en tegelijk lichtvoetige voorstelling over de relatie tussen drie grote denkers aan het eind van de negentiende eeuw: Friedrich Nietzsche, Paul Rée en Lou Salomé. Korte tijd vormden zij een hecht driemanschap. Een voorstelling over vriendschap, ‘het denken’ en hoe het denken wordt gevormd door wie je wezenlijk bent. De centrale figuur is de intrigerende schrijfster en latere psychoanalytica Lou Salomé. Een invloedrijk denkster in een mannenwereld, die als geen ander kon balanceren tussen ratio en intuïtie. Ze was sterk en ‘eigen’. Haar scherpe geest en tegelijk een levenslustige en lichte manier van doen bracht de mannen in haar omgeving in verwarring. Ze had veel invloed op Nietzsche, die haar zag als de enige persoon die hem werkelijk begreep. Lou Salomé wordt gezien als de eerste moderne vrouw die eigenzinnig haar eigen weg ging en slechts verantwoording schuldig was aan zichzelf. 

Lizzy Timmers zet Lou Salomé neer als een meisjesachtige vrouw die vanuit een wezenlijke behoefte haar denken vormgeeft en richting geeft aan het denken van anderen. Anne Prakke speelt Paul Rée, huisvriend en geestelijk partner van Salomé wiens onbeantwoorde liefde hem uiteindelijk de vriendschap kost. Het ‘winterplan’ om met z’n drieën samen te gaan leven en werken is nooit van de grond gekomen. Nietzsche verbrak de vriendschap. Paul Rée en Lou Salomé leefden nog vier jaar samen, tot ook zij ieder een andere weg kozen. 

Bij elke nieuwe generatie duikt filosoof Nietzsche op in veelsoortige gedaanten en weet hij te fascineren en te ontregelen. Wij gaan terug naar de bron, naar diegenen die hem het best gekend hebben: schrijfster Lou Salomé en filosoof Paul Rée. Met z’n drieën maakten ze plannen om samen te leven en te werken: een Winterplan. Paul Rée en Nietzsche waren hechte vrienden en hadden veel invloed op elkaars ontwikkeling als filosoof. Lou Salomé wordt wel gezien als de eerste moderne vrouw. Ze wilde op een gelijkwaardige manier omgaan met de mannen van haar tijd en weigerde zich in de positie van geliefde of echtgenote te laten dringen. Ze sprak openlijk over seks en verlangens, maar pas op latere leeftijd kreeg ze een liefdesrelatie met de veel jongere dichter Reiner Maria Rilke. Zowel Friedrich Nietzsche als Paul Rée deden haar een huwelijksaanzoek, maar ze weigerde. Nietzsche, die in Lou een opvolger en zielsverwante zag, verbrak de vriendschap. Paul Rée en Lou Salomé leefden vijf jaar als vrienden samen, totdat het ook tussen hen tot een breuk kwam. Paul Rée gaf zijn filosofenbestaan op en verdween als armenarts in de anonimiteit. Lou Salomé trouwde met de oriëntalist Carl Andreas op voorwaarde dat ze nooit het bed zouden delen. Ze werd een beroemd schrijfster en psychoanalytica.

met Lizzy Timmers als Lou Salomé en Anne Prakke als Paul Rée │ regie Mirjam Koen │ vormgeving Gerrit Timmers │ kostuums Jacqueline de Maat │ research en filosofie-adviezen Dora Timmers | Informatie & tickets www.ot-rotterdam.nl