Back to All Events

Opening Maand van de Filosofie

  • Boekhandel Donner Rotterdam 119 Coolsingel Rotterdam, ZH, 3012 AG Nederland (map)

Op 2 april worden tijdens de opening van de Maand van de Filosofie in Boekhandel Donner niet één maar twee boeken gepresenteerd.

Melancholie van de Onrust

Joke Hermsen krijgt als essayist van de Maand van de Filosofie het eerste essay uitgereikt. In Melancholie van de onrust onderzoekt Joke J. Hermsen met denkers als Hannah Arendt, Ernst Bloch, Kierkegaard en Lou Andreas-Salomé wanneer de mens nog over voldoende moed, daadkracht en hoop beschikt om over verlies heen te stappen en een nieuwe verhouding tot de wereld en zichzelf te zoeken.

Lisa Doeland gaat met Joke Hermsen en de aanstaande Denker des Vaderlands René ten Bos in gesprek.

Later word ik filosoof

Wie is de nieuwe Denker des Vaderlands eigenlijk? Al op zesjarige leeftijd wist René ten Bos: ‘Later word ik filosoof’. Na veel omzwervingen is zijn voorspelling uitgekomen: hij is hoogleraar filosofie en in 2017 is hij benoemd tot Denker des Vaderlands. Naar aanleiding van deze erefunctie sprak journalist Peter Henk Steenhuis hem uitgebreid over de belangrijke thema’s in zijn werk.

Van leiderschap, dieren en stilte tot water, bureaucratie en het antropoceen: René ten Bos heeft zich met van alles en nog wat beziggehouden. Op het eerste gezicht lijken deze onderwerpen misschien weinig met elkaar te maken te hebben, maar ze hebben voor Ten Bos een duidelijke samenhang. Steeds weer laat hij zien hoe deze fenomenen aan onze grip ontsnappen en juist daardoor de werkelijkheid spannender en rijker maken.

Henk Steenhuis gaat met René ten Bos in gesprek. 

Toegang: gratis