Back to All Events

Van 'ratrace' naar relaties: markten in dienst van mensen.

  • Auditorium VU Amsterdam 1051 De Boelelaan Amsterdam, NH, 1082 SB Netherlands (map)

Het symposium markeert de start van een onderzoeksproject over markt en moraal, dat wordt geleid door filosoof Govert Buijs (VU Amsterdam) en econoom-theoloog Johan Graafland (Universiteit van Tilburg). Zij brachten een gemêleerde groep wetenschappers bijeen uit verschillende vakgebieden en universiteiten, economen, filosofen, gedragswetenschappers en theologen, die de aankomende drie jaar gezamenlijk zullen bijdragen aan discussies over goed en kwaad binnen de economie.

Economische groei en vrije marktwerking lijken vaak een doel op zich te zijn geworden. Moraal wordt daarin vaak ondergeschikt aan rendement – de ratrace. Het onderzoeksproject wil onderzoeken of moraliteit niet juist een centrale voorwaarde is voor markten om bij te kunnen dragen aan menselijke bloei. Respectvolle, deugdzame relaties tussen producenten en consumenten, tussen bedrijven en samenleving zijn dan geen hinderpaal maar een kanaal voor goede marktwerking. Diverse recente aanzetten binnen de economische wetenschap wijzen al in deze richting. 

Toegangskosten: geen | Graag registreren via de website.

 

Programma

 Openingssymposium Templeton-project ‘What Good Markets Are Good For’ 

‘Van ratrace naar relaties’. Markten in dienst van mensen

13.30 Opening en welkom: Govert Buijs (VU) 

13.40 Jeroen Smit (auteur van ‘Het drama Ahold’ en ‘De Prooi’) over het belang van deugden in het bedrijfsleven en gevolgen van het gebrek daaraan. 

14.05 Nout Wellink (voormalig president DNB) belicht de relatie tussen deugden en controlemechanismen in de economie: zijn deugden nog nodig als er voldoende controle uitgeoefend wordt? Of ondergraven controlesystemen juist deugdzaam gedrag? 

14.30 Presentatie internationale website ‘moralmarkets.org’ en korte impressie onderzoeksproject: Ilse Oosterlaken (VU-EUR) en Johan Graafland (UvT) 

14.40 Pauze 

15.00 Jaap Winter (voorzitter CvB VU) over het belang van onderwijs in en onderzoek naar de rol van deugden binnen de economie 

15.20 Fieke van der Lecq (meervoudig commissaris financiële instellingen, Kroonlid SER, hoogleraar VU-Zijlstra Center): Welke deugden zijn essentieel in een bedrijf? En hoe kan men daar binnen een onderneming aan werken? 

15.45 Filosofisch Kwintet/Sextet met de sprekers o.l.v. VU-filosoof Ad Verbrugge en TV- en radiopresentatrice Clairy Polak

16.45 Borrel 

Symposium i.s.m. VU-Centrum Ethos, VU-Goldschmeding Chair & Socires, Sponsor onderzoeksproject: Templeton World Charity Foundation

 

 

Earlier Event: April 10
Filosofisch café ’s-Hertogenbosch
Later Event: April 11
Loopbaan Yoga