Back to All Events

Amstelveen: Lezing Joke Hermsen – Melancholie van de onrust

  • Bibliotheek Amstelland Stadsplein Amstelveen, NH, 1181 Netherlands (map)

Vanavond is bij ons te gast de essayist voor de Maand van de Filosofie 2017: Joke J. Hermsen. Zij dompelt ons onder in de melancholie en duisternis van de onrust en toont ons tevens de veerkracht om daar weer uit te komen aan de hand van denkers als Hannah Arendt en Ernst Bloch. Wat is er nodig om de melancholie ‘gezond’ te houden?

De mens is volgens Nietzsche een weemoedig wezen, een homo melancholicus, die weet heeft van verlies, vergankelijkheid en verlatenheid, en dit besef probeert om te buigen tot hoop en creativiteit. Maar wat als het flink tegenzit en onze melancholie door onrust, angst en teloorgang van idealen slechts naar de duistere kant van het verlies getrokken wordt? Kan zij dan nog vruchtbaar, in de zin van creatief of hoopvol, gemaakt worden?

In dit essay onderzoekt Joke Hermsen het kantelpunt waarop de mens nog net over voldoende moed, daadkracht en hoop beschikt om over het verlies heen te stappen en een nieuwe verhouding tot de wereld en zichzelf te zoeken. Wat is er nodig voor deze veerkracht van het denken, die ons dezer dagen steeds vaker lijkt te ontbreken?

Joke Hermsen (1961) studeerde filosofie en letteren in Amsterdam en Parijs. Zij publiceerde diverse artikelen over contemporaine filosofie en literatuur. In 1993 promoveerde Hermsen aan de Rijksuniversiteit Utrecht op de literair-filosofische ideeëngeschiedenis Nomadisch narcisme en was daarna als onderzoeker verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Universiteit Tilburg. 
In 1998 debuteerde zij bij De Arbeiderspers met Het dameoffer, een paar jaar later gevolgd door Tweeduister (2001). Haar essaybundel Heimwee naar de mens (2003) werd genomineerd voor de Socrateswisselbeker, het beste filosofische boek van 2003.
Ze publiceerde succesvolle essaybundels als Stil de tijd (2011, bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs) en Kairos (2014, nominatie shortlist Socratesbeker), en haar volledige oeuvre werd bekroond met de Halewijnprijs.

I.s.m. Boekhandel Libris Venstra

Prijs: €12,50 | pashouders: €10,- | tickets via de website.