Back to All Events

Stoïcijnse rust – Filosofisch café met Trees Schopman

  • De Fermerie Deventer 9 Muggeplein Deventer, Overste, 7411 NW Netherlands (map)

Veel mensen voelen zich voortgejaagd door de waan van de dag, de mores over wat ze zouden moeten doen als goed burger en goed consument. Er is een overload aan informatie en een druk om te presteren. Flexwerken en tijdelijke contracten zijn de norm, evenals het doorwerken na onze 65e. De verantwoordelijkheid voor onszelf en het beroep op ons om te zorgen voor anderen, weegt zwaar. Moeten we de wereld veranderen? Kunnen we de wereld veranderen? De Stoa hadden hier hun eigen gedachten over. Als wij de wereld niet kunnen veranderen, dan moeten we onze houding ten opzichte van die wereld veranderen, was hun stelling. Is dit inderdaad de sleutel tot innerlijke rust in een hectische wereld? Gaat het om mindfulness of zelfdiscipline zoals Marli Huijer meent? Wanneer wordt onze innerlijke rust onverschilligheid? En is die onverschilligheid per definitie slecht?

Eens per maand filosoferen we met belangstellenden over een vraag die ons bezig houdt. Het thema deze maand is 'rust'. Dit thema roept vele vragen op en aan de hand van onze eigen ervaringen starten we ons gezamenlijk onderzoek.

Trees Schopman (1958), filosoof, religiewetenschapper en eigenaar van De Spiegel-filosofische praktijk Deventer. Organiseert o.a filosofische café en Tegenlicht Meetup Deventer.

Toegang: vrije gift | Meld je nu aan