Back to All Events

RUST – Nacht van de Filosofie


  • De Lindenberg Nijmegen 23 Ridderstraat Nijmegen, GE, 6511 TM Nederland (map)

Hoe kunnen we in deze chaotische wereld nog tot rust komen? Kom naar de Nacht van de Filosofie en denk verder over het thema Rust met de nieuwe Denker des Vaderlands René ten Bos, de schrijver van het essay voor de Maand van de Filosofie Joke Hermsen, de huidige Denker des Vaderlands Marli Huijer en vele anderen.

Onrustige tijden

We leven in onrustige tijden. We hebben meer vrije tijd dan ooit, maar we hebben geen rust gevonden. Informatie vliegt ons continu om de oren en moderne technologie verleid ons om 24/7 bereikbaar te zijn. Op de flexibele arbeidsmarkt moeten we onszelf telkens opnieuw uitvinden, waardoor de zoektocht naar ‘onszelf’ een uitputtende concurrentiestrijd is geworden.

Ook in de politiek heerst onrust. President Trump heeft in zijn nog korte regeertermijn geopolitieke aardverschuivingen veroorzaakt en in Europa overschreeuwt de boze burger ieder redelijk debat.

Boordevol

De Nacht van de Filosofie komt in 2017 naar Nijmegen! Radboud Reflects neemt de organisatie van dit grootse landelijke filosofie-evenement over van Amsterdam. 
Het programma zit boordevol lezingen, gesprekken, filosofische cafés, discussies, filosofie workshops, debatten, stand-up filosofie, kunst en muziek.

Joke Hermsen opent de Nacht met een lezing over melancholie, de Denkers des Vaderlands laten hun licht schijnen op filosofie in tijden van onrust en cabaretier Tim Fransen sluit de Nacht af met een theaterstuk over Rust.

Er zijn natuurlijk ook veel ‘Nijmeegse’ gezichten: Paul van Tongeren geeft een lezing over rust vinden in het werk, Paul van der Velde vertelt over de verschillen tussen Europees en Aziatisch boeddhisme en Jan Bransen legt in een workshop uit hoe je jezelf kunt blijven. René ten Boswordt tijdens de Nacht op feestelijke wijze geïnaugureerd als nieuwe Denker des Vaderlands!

Socrates wisselbeker

Ook de uitreiking van de Socratesbeker ontbreekt niet op deze Nacht. Wie krijgt dit jaar de prijs voor het meest publieksvriendelijke filosofieboek van 2017? Bekijk alvast de shortlist.

Trouw

Samen met mediapartner Trouw geven we de vele sprekers een podium voor hun spraakmakende ideeën.

Deelname

Deelname kost € 20,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders € 10,-