Back to All Events

Lezing Jos de Mul – Kunst en politiek in tijden van populisme

  • SMAHK Stedelijk Museum Assen voor Hedendaagse Kunst 88 Venestraat Assen, DR, 9402 GP Netherlands (map)

Paniek in de Polder

Kunst en politiek in tijden van populisme

Er waart een spook door Europa en omstreken – het spook van het populisme. Het multiculturalisme is failliet verklaard, de rechtsstaat en parlementaire democratie staan onder druk, de wereld van de kunst wordt ontmanteld, en de Europese Unie kraakt in haar voegen. Donald Trump heeft de VS in de populistische vaart der volkeren opgestuwd en Marine Le Pen, Viktor Orbán, Bart De Wever en onze eigen Geert Wilders ruiken de macht. Er heerst paniek in de Polder.

Wat te doen met populistische leiders die de democratie lijken te gebruiken als middel om een minder democratische of zelfs totalitaire staat te vestigen? De tragische situatie kan zich voordoen dat – een deel van - de bevolking of de internationale gemeenschap een pluralistische democratie alleen kan veiligstellen met ondemocratische machtsmiddelen. Dergelijke dilemma’s vormen een reden te meer om het populisme niet als een ‘heilzame ziekte’ te laten uitwoeden en andere partijen te laten infecteren.

Welke rol is hierbij weggelegd voor de kunsten? Is het ‘culturele ondernemerschap’ de enige optie voor de kunstenaar in tijden van populisme? Of is het veeleer de hoogste tijd voor een krachtige herpolitisering van de kunst? En garde, artistieke avant-garde! Jos de Mul vertelt hier vandaag over bij SMAKH.

Onlangs verscheen van Jos de Mul, hoogleraar wijsgerige antropologie aan de Erasmus Universiteit, een uitgebreide en geactualiseerde editie van zijn boek Paniek in de Polder. Polytiek in tijden van populisme. Rotterdam: Lemniscaat, 2017. Zie www.demul.nl

Vrije toegang.