Back to All Events

Meetup Filosofiecafé Maastricht over Walging

  • Café Ipanema, Bonnefantenmuseum Maastricht 250 Avenue Ceramique Maastricht, LI, 6221 KX Netherlands (map)

April is de maand van de filosofie, deze keer over het thema rust en versnelling. Ons jachtige leven veroorzaakt bij velen een constant en diep gevoel van verveling, in de filosofie gewoonlijk walging genoemd. We zien tegelijkertijd dat verschillende partijen beweren dat walging een wijsheid bevat die ons kan helpen moeilijke morele en juridische beslissingen te nemen en te rechtvaardigen.

Alle rede om stil te staan bij walging, provisorisch omschreven als heftige lichamelijke reactie op weerzinwekkende en extreem onplezierige dingen. Is walging eigenlijk wel een gevoel en niet veel eerder een basale lichamelijke reflex? Waarom walgen we van iets. Heeft walging een evolutionaire functie? Heeft walging een betekenis of inhoud die uitstijgt boven die functie? Komt walging ook bij dieren voor? Bestaan er overeenkomsten tussen de dingen waarvan mannen en vrouwen walgen? Lijkt de walging van kinderen op die van volwassenen? Is walging aangeleerd? Kan een fenomenologische beschrijving wat zeggen over de betekenis van walging los van haar functie. Wat zou de morele betekenis kunnen zijn van walging? Hoe staan we tegenover het gebruik van walging in de moraal en het recht als basis en rechtvaardiging van wat verkeerd of slecht is? Sommigen vragen zich af of walging een betrouwbaar criterium is voor wetgeving en moraal? Leon Kass bijvoorbeeld twijfelt niet aan de waarde van walging voor moraal en recht. Hij claimt dat walging een wijsheid bevat die ons kan helpen bij het nemen van bijzonder moeilijke morele beslissingen. Sommigen walgen van homoseksualiteit terwijl iedereen vol weerzin reageert op verkrachting, maar walging als moreel kompas?

Lees daarover: https://www.firstthings.com/web-exclusives/2010/12/in-defense-of-disgust