Back to All Events

Feest van de Filosofie | Leuven

  • 30CC/Schouwburg & STUK Kunstencentrum Leuven (map)

Feest van de Filosofie

Het thema van het Feest van de Filosofie verwijst dit jaar naar de slogan die vijftig jaar geleden de muren in Parijs sierde: De verbeelding aan de macht (L’imagination au pouvoir). De gebeurtenissen van mei ’68, die in ons land door ‘Leuven Vlaams’ werden vooraf gegaan, stonden in het teken van protesten voor meer inspraak en democratisering. De verbeelding werd in de strijd geworpen tegen allerlei vormen van autoriteit en conservatisme. Volgens sommigen vormde 1968 de opmaat voor een progressieve maatschappij en de aanzet tot brede sociale omwentelingen. Volgens anderen  was het jaren ‘60-idealisme niets meer dan een vlaag van collectieve zinsverbijstering. Hoe is het vijftig jaar na datum met de geest van ’68 gesteld? Is de maatschappelijke strijd intussen op alle fronten gestreden? Of zit de geest nog steeds in de fles en staan de echte revoluties nog voor de deur, zoals #MeToo vijftig jaar na de Summer of Love zou kunnen suggereren? Kortom, The Times Are They A-Changin’?

We reflecteren over filosofische thema’s als verbeelding en macht, en over de weerklank ervan in onder meer maatschappij, politiek, kunst en literatuur.

Om 13u30 geeft Chantal Mouffe de openingslezing in de Schouwburg/30CC. Vanaf 16u00 volgen in STUK lezingen, panelgesprekken en workshops met onder meer Alicja GescinskaKoen PeetersRudi Laermans, Joost de BlooisSarah BrackeHerman Parret, Carine Fol en Erik Thys. Je kan ook deelnemen aan de ‘Leuven 50 jaar na 1968’-wandeling en voor de kleinsten is er een workshop ‘filosoferen met kinderen’. Om 20u00 zetten we de avond in met de audio- en videovoorstelling The Space Between van Katharina SmetsIngrid Leonard en Inne Eysermans (Amatorski) en de docu Leuven ’68, ingeleid door Walter Zinzen. Napraten kan in het STUKcafé.

Tickets voor het evenement vind je hier.

Earlier Event: March 30
Amsterdamse Nacht van de Filosofie
Later Event: March 31
Rotterdamse Nacht van de Filosofie