Back to All Events

Lezing Denken in Organisaties - een nieuwe Verlichting | Utrecht

  • De Gertrudiskapel 1C Willemsplantsoen Utrecht, UT, 3511 LA Nederland (map)

Joseph Kessels en Tjip de Jong schreven samen ‘Denken in organisaties: pleidooi voor een nieuwe Verlichting.’ Ze benutten filosofische ideeën en inzichten om een andere kijk te ontwikkelen op organisatievraagstukken van de 21e eeuw. 

Tijdens deze inleiding grijpen Tjip de Jong en Joseph Kessels terug op de belangrijkste inzichten uit de verlichtingsfilosofie en passen die toe op vraagstukken van de 21ste eeuw. Daardoor ontstaat er ruimte voor innovatie, vernieuwing en duurzame verandering. Al filosoferend komen zij tot een inspirerende routekaart waarmee ze nieuwe inzichten bieden om naar de toekomst van organisaties te kijken. Zij moedigen aan om weer zelfstandig en kritisch te durven denken, met meer aandacht voor altruïsme, empathie en duurzaamheid als drijfveren voor het menselijk handelen.

Programma

Na de introductie door Tjip en Joseph zal filosoof, rechter en jurist Klaas Rozemond een verkenning uitvoeren rond de principiële vraag of de mens van nature slecht of goed is. Zijn mensen werkelijk en ten diepste gedreven door puur eigenbelang? Gaat macht, geld en status voor alles? Zelfs ten koste van anderen en onze leefomgeving? Is de mens een wolf voor zijn medemens? Hoe kunnen deze vragen ons verder helpen als het gaat om de inrichting en vormgeving van aantrekkelijke en innovatieve werkomgevingen?

Tjip de Jong en Joseph Kessels staan hierna stil bij de totstandkoming van hun boek en de vragen die zij daarin centraal stellen. Ze delen hun belangrijksteinzichten en nodigen de gasten uit om mee te doen in de gedachtewisseling. Zij zullen dieper ingaan op de bouwstenen, routekaart en lichtbakens in het boek om in organisaties te werken aan een stapsgewijze vernieuwing en misschien wel radicale innovatie.

Tot slot zal organisatieadviseur en BNRradiocolumnist Simon van der Veer de kritische vraag stellen of al dit denken en gefilosofeer eigenlijk wel zin heeft. Wat levert het op? En klopt het wel?

Muziek uit de periode van de Verlichting wisselt de inhoudelijke bijdragen af. Gasten zijn van harte uitgenodigd actief te participeren in de gedachtewisseling en dialoog.

Auteurs

Tjip de Jong is adviseur en onderzoeker op het gebied van leren in organisaties. Hij schreef een proefschrift over sociaal kapitaal en kennisproductiviteit. In 2016 verscheen zijn laatste managementboek Verslaafd aan organiseren.
Joseph Kessels is emeritus-hoogleraar Human Resource Development aan de Universiteit Twente en de Open Universiteit en coauteur van de bestseller Opleidingskunde en van Human Resource Development in a Knowledge Economy (Palgrave). Samen met Cora Smit startte hij in 1977 Kessels & Smit The Learning Company, dat uitgroeide tot een internationaal advies- en onderzoeksbureau.

Toegang: gratis. Aanmelden kan per mail via tjip@me.com