Back to All Events

Voeding en landbouw geven betekenis – lezing prof. Korthals | Amersfoort

  • Eemland bibliotheek 71 Eemplein Amersfoort, UT, 3812 Nederland (map)

Voeding en landbouw geven betekenis

In deze lezing en uitgebreider in Goed Eten betoogt Michiel Korthals dat voeding en landbouw het menselijk bestaan betekenis geven. Zonder eten geen verbeelding. Maar het zit niet mee, want het huidige voeding en landbouw regime ontneemt de burger via high tech food, junkfood en gemaksvoeding mogelijkheden om zelf te koken en met vrienden, boeren en buurtgenoten met lekkere gewassen aan de gang te gaan. De kloof tussen productie en consumptie brengt vervreemding teweeg bij consumenten en boeren. De dominante opvatting stelt dat je bezig houden met voeding kan worden vervangen door gemaksvoeding. De landbouw opvatting dat productie en kwantiteit centraal moeten staan correspondeert hiermee. Echter, cognitieve, normatieve en expressieve voedselvaardigheden zijn belangrijk voor een vitaal en goed leven. Ze dienen ondersteund te worden door maatschappelijke praktijken, waarin boeren-vaardigheden gestimuleerd worden.