Back to All Events

Interview Femke Halsema Bibliotheek Eindhoven

  • Bibliotheek Eindhoven 22 Emmasingel Eindhoven, NB, 5611 AZ Nederland (map)

De afgelopen decennia is utopisme in het verdomhoekje van grootheidswaanzin en totalitair verlangen terechtgekomen. De laatste jaren keren vergezichten voorzichtig terug in de intellectuele randen van de politiek. Gedijt de democratie op intellectuele en artistieke verbeelding zoals de revolutionaire jongeren in de jaren zestig dachten? Maar rechtvaardigen intellectuelen daarmee niet, zoals Bolkestein ooit schreef, gevaarlijke politieke ideeën? Of wordt moderne politiek door de weerzin tegen verbeelding juist hol, technocratisch en repressief?

Femke Halsema gaat in op de lastige verhouding tussen verbeelding en macht. Zij onderzoekt of verbeeldingsrijke vergezichten zich kunnen verzoenen met de politieke praxis.

Femke Halsema
Femke Halsema (1966) is publicist, programmamaker en bestuurder. Van 1998 tot 2011 was zij Tweede Kamerlid. Sindsdien was zij bijzonder hoogleraar in Tilburg en Utrecht en leidde zij twee overheidscommissies. Zij maakte een documentaireserie over de positie van vrouwen in de Islam, bedacht een politieke dramaserie en schreef voor De Volkskranten De correspondent. Nu werkt zij o.a. aan een documentaireserie over terreur en aan haar eerste roman. Zij is daarnaast voorzitter van resp. de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, de WeekbladPersGroep en het Aidsfonds. Zij schreef Nergensland(2017), Pluche (2016), David en Goliath 2.0 (Oratie Utrecht, 2012), Zoeken naar vrijheid (2010) & Geluk (2008). 

Ingeborg van den Bold
Ingeborg van den Bold is filosoof en oprichter van Bold filosofische praktijk.

Toegangskosten: bibliotheekleden €10,- en niet-lid €12,-