Back to All Events

Lezing 'De tragische dimensie van sloop' Helmond

  • Lokaal 42 42 Markt Helmond, NB, 5701 RL Nederland (map)

Titel van het programma: De tragische dimensie van sloop

Gastspreker: filosoof Esther Didden

Als een woningcorporatie of gemeente besluit woningen te slopen, leggen de meeste bewoners zich daar redelijk snel bij neer. Filosoof Esther Didden is juist geïnteresseerd in de enkeling die er zich niet bij neer kan leggen. Om met Nietzsche te spreken is voor hen de aangekondigde sloop van hun woning een last die ze niet kunnen dragen maar evenmin kunnen afwerpen.

Bij processen van stedelijke vernieuwing, en de sloop die daar onvermijdelijk bij hoort, blijven er altijd mensen ‘over’. Voor hen is, ondanks alle bemiddelings- en interventieprocessen van de moderne verzorgingsstaat, geen goede of aanvaardbare oplossing mogelijk. 

Ze zijn onbemiddelbaar zou je kunnen zeggen, terwijl de moderne verzorgingsstaat de pretentie heeft om voor iedereen gelijkelijk op te kunnen en willen komen.

In deze lezing worden twee concrete voorbeelden gegeven; twee bewoners die de sloop van hun woning niet konden verdragen. Het liep niet goed met hen af. Hoe dat kon gebeuren, zal Esther Didden in deze lezing toelichten.

Toegang gratis.