Back to All Events

Bibliotheekcollege: Napoleon in Rotterdam

  • Bibliotheektheater, 110 Hoogstraat Rotterdam, ZH, 3011 PV Nederland (map)

In 1811 deed Napoleon Rotterdam aan en overnachtte in de stad. Historicus Dik Vuik vertelt je tijdens dit Bibliotheekcollege alles over dit bijzondere bezoek van de Franse keizer.

De Alliance Française Rotterdam viert in 2018 haar 125-jarig bestaan. Maar wist je dat Nederland ooit gedurende vier jaar een Franse koning en daarna nog eens drie jaar een Franse keizer had als staatshoofd? En dat de Franse keizer zelfs Rotterdam heeft bezocht? Historicus Dik Vuik vertelt hoe Napoleon Bonaparte in 1806 eerst zijn broer Lodewijk aanstelde als koning en vervolgens in 1810 besloot Nederland als deel van het Franse Keizerrijk te annexeren. In 1811 kwam de keizer persoonlijk zijn rijksdeel inspecteren en maakte hij een rondreis door Nederland. Op 25 oktober van dat jaar arriveerde hij ’s ochtends bij de Delftse Poort. Hij verbleef met zijn gemalin twee dagen in Rotterdam en overnachtte in het Schielandshuis. Na een feestelijk programma met onder meer een groot banket verliet hij Rotterdam weer, om via Gouda naar een militaire exercitie in het midden van het land te reizen.

Historicus Dik Vuik vertelt aan de hand van beelden wat er zich die dagen in de stad afspeelde en wat we tegenwoordig uit die periode nog kunnen terugzien in het stadsbeeld.