Back to All Events

Lezing Antoine de Saint-Exupéry, humanist, schrijver en piloot | Hoogeveen

  • Bibliotheek Hoogeveen 27 Willemskade Hoogeveen, DR, 7902 Nederland (map)

Het bekendste boek van Saint-Exupéry is ongetwijfeld Le petit Prince, in het Nederlands vertaald als De kleine prins en vele malen op toneel gebracht en ook verfilmd. De naam van een wereldwijde charitatieve organisatie is ontleend aan een van zijn minder bekende romans, Terre des Hommes

Niels Klinkenberg, docent architectuur en informatiemanagement, vertelt in zijn lezing over het leven en het werk van deze schrijver en luchtvaartpionier, die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog tijdens een verkenningsvlucht is neergeschoten boven de Middellandse Zee. In Nederland is het werk van de schrijver slechts ten dele vertaald en bekend.

Tijdens de lezing zal Klinkenberg ingaan op de levensfilosofie die Saint-Exupéry ontwikkelde in zijn jaren in de Sahara, tijdens zijn carrière als vliegenier en in de oorlog waar hij als verkenningsvlieger aan heeft deelgenomen. Dat zal hij o.a. doen door uit zijn werk te citeren en door aandacht te besteden aan een aantal filosofische onderwerpen van Saint-Exupéry, zoals:

·         de waarde van de mens als een universum in zichzelf;

·         de waarde van de mens als uitvloeisel van zijn relaties;

·         de waarde van de mens in zijn verhouding tot gestorven vrienden;

·         het kiezen van een hoger doel voor de mens om mensen m.b.t. de oorlog te verenigen rond dat hogere doel;

·         de gedachten van Saint-Exupéry over oorlog in het algemeen;