Back to All Events

Lezing: Het leven als tragikomedie | Maastricht

  • Maastricht University 4-6 Minderbroedersberg Maastricht, LI, 6211 LK Netherlands (map)

Het menselijk dier wordt bepaald door een aantal tragische beperkingen. Het is sterfelijk, kwetsbaar, gemankeerd; hij leeft in een wereld waarin verschillende waarden met elkaar botsen; en hij heeft het eigenaardige vermogen om vragen te stellen waar hij geen antwoord op krijgt.

Filosoof, cabaretier en schrijver Tim Fransen schreef het essay van de Maand van de Filosofie. In Het leven als tragikomedie betoogt hij dat het komische niet een tegenpool is van het tragische, maar dat humor juist een alternatief perspectief biedt op ons onvermijdelijke falen. Een perspectief dat ons in staat stelt om het tragische onder ogen te komen, in plaats van een uitvlucht te zoeken in de vaak destructieve ontkenning ervan. En bovendien een perspectief dat een voedingsbodem kan vormen voor een gevoel van solidariteit met onze medestuntelaars.