Back to All Events

Een trip door eetbaar Nederland | Zwolle

  • Zwolse Theaters 25 Blijmarkt Zwolle, Overste, 8011 ND Netherlands (map)

Het bruist, het sist, het rommelt overal in Nederland Voedselland. Het Nederlandse landbouw- en voedselregime krijgt met horten en stoten te maken met heel andere consumenten, een heel andere organisatie van markten, en een heel ander verdienmodel bij de voedselproductie. Michiel Korthals ging op reis door het oude en nieuwe voedselland en publiceerde er een boek over: Goed Eten. Filosofie van Voeding en Landbouw.

In deze lezing en uitgebreider in Goed Eten betoogt Michiel Korthals dat voeding en landbouw het menselijk bestaan betekenis geven. Via een grondige historische en sociale analyse van het huidige voeding en landbouw regime behandelt Korthals de ernstige problemen daarvan. Een belangrijk probleem is dat de kloof tussen productie en consumptie vervreemding bij consumenten en boeren teweegbrengt. De dominante opvatting stelt dat je bezig houden met voeding kan worden vervangen door gemaksvoeding. De landbouwopvatting dat productie en kwantiteit centraal moeten staan correspondeert hiermee. Echter, cognitieve, normatieve en expressieve voedselvaardigheden zijn net zo belangrijk als gezondheids- en taalvaardigheden. Ze dienen ondersteund te worden door maatschappelijke praktijken, waarin boerenvaardigheden gestimuleerd worden.