Back to All Events

Stuntelen als een vorm van verwondering | Helmond

  • Lokaal42 42 Markt Helmond, NB, 5701 RL Netherlands (map)

Elk jaar is de maand april de Maand van de Filosofie. Overal in het land vinden filosofische activiteiten plaats, dit jaar rond het thema Ik stuntel, dus ik ben.  Bij Kunstlokaal42 geeft de jonge Tilburgse filosoof Arthur Kok een lezing.

Het thema Ik stuntel, dus ik ben wil inzoomen op het menselijk tekort. Als tegengif tegen de rationele en morele zelfoverschatting waar de mens al millennia aan lijdt. Waarom eigenlijk? Nietschze schrijft over ‘een heimelijk, geniepig, laaghartig instinct tot verkleining van de mens’. Dat lijkt Arthur Kok hier ook van toepassing.  

Of wij bepaald worden door ons tekort hangt maar net af van hoe je dat tekort interpreteert. Het vermeende tekort kan ook een winst zijn. Kant zegt dat de engelen jaloers zijn op de mensen, omdat alleen mensen voor het goede kunnen kiezen. Alleen wie het kwade kent kan kiezen voor het goede.

Arthur Kok brengt een ode aan het zogenaamde menselijk tekort, dat helemaal geen tekort is maar een verdienste. Perfect willen zijn is pas echt een vorm van tekortschieten. Hij spreekt daarom liever over stuntelen als een vorm van verwondering. Misschien zelfs wel de meest oprechte en sympathieke vorm van verwondering die er bestaat.

Het belooft woensdag 17 april een boeiende avond te worden. Wij hopen op een boeiende discussie. Komt u ook?