Back to All Events

Moderne Westerse filosofen | Helmond

  • Bethlehemkerk 2 Sperwerstraat Helmond, NB, 5702 PJ Netherlands (map)

Programma

Avond 1 (2 april): Marta Nussbaum (1947) : Emoties, wat moeten we ermee?

In de westerse filosofie zijn emoties lang verdacht geweest. Ze leiden je af en alleen het verstand kan je de weg naar de waarheid wijzen. Martha Nussbaum onderzoekt deze vraag en probeert emoties weer een plek te geven. We lezen o.a. uit haar boek woede en vergeving.

Avond 2 (9 april): Peter-Paul Verbeek (1970): Wat betekenen al die technische ontwikkelingen voor ons als mens?

Techniek plaatst ons voortdurend voor ethische dilemma’s. Wat te denken van Kunstmatige intelligentie of de Google-bril die ons direct alle beschikbare informatie geeft over de mensen en dingen om ons heen? Peter-Paul Verbeek is hoogleraar wijsbegeerte aan de TU Twente. We lezen o.a. uit zijn boek op de vleugels van Icarus.

Avond 3 (16 april): John D. Caputo (1940): na de dood van God blijven hopen op het koninkrijk van God.

Voor Filosofen en voor veel van onze tijdgenoten bestaat God niet. God is dood. Toch blijven veel mensen zich gelovig noemen, of in ieder geval spiritueel. John Caputo, eens een monnik, treedt uit als monnik en gaat als filosoof op zoek naar wat dit geloof is. 


Avond 4 (23 april): Peter Sloterdijk (1947): hoe vullen we de leegte?

Peter Sloterdijk is een naoorlogse denker die vindt dat wij helemaal niet kunnen leven zonder verhalen die zin geven aan een verder zinloze wereld. We lezen o.a. uit zijn boek: Filosofische temperamenten.

Locatie, Plaats, Datum

Bethlehemkerk
Sperwerstraat 2, Helmond
4 dinsdagavonden startend op 2 april, 20:00 uur - 21:30 uur.
Onder begeleiding van Wilfred Achthoven

Toegangskosten

De toegang is gratis!

Earlier Event: April 2
Filosofisch Café | Nijmegen
Later Event: April 3
Universalisme als praktijk | Assen