Back to All Events

Lezing: Ik stuntel dus ik ben | Wageningen

  • De bblthk Stationsstraat 2 Wageningen (map)

In een vroeg voorjaar viel Maarten van Buuren ten prooi aan een depressieve crisis. Bewegen, doen en denken vertragen en kwamen uiteindelijk tot stilstand. Alle levenslust verdween in een grauwe mist en loste daarin op. Gelukkig wist hij door een combinatie van pillen, praten en lang en hard fietsen na verloop van tijd weer overeind te krabbelen.

Over zijn ervaringen schreef hij het boek Kikker gaat fietsen dat in 2008 verscheen. In het boek vertelt hij over het proces van acceptatie en herstel, en analyseert hij wat grote filosofen en schrijvers (waaronder Cioran, Sartre, Baudelaire, Heidegger, die voor een deel zelf ook aan depressies leden) hierover hebben gezegd. In zijn lezing gaat hij in op zijn persoonlijke ervaringen en legt de link tussen menselijk stuntelen en ons mens zijn. Ik stuntel dus ik ben.

Maarten van Buuren is emeritus hoogleraar moderne Franse letterkunde. Naast de Franse letterkunde verdiepte hij zich in de filosofie en scheef verschillende boeken over Spinoza. Ook vertaalde hij in 2017 diens Ethica. Behalve wetenschapper is hij naast een bekende vertaler, essayist en schrijver in opiniebladen ook sporter.

Gastheer en gespreksleider van de avond is Jelle de Gruyter

Aanvang 20:00 uur, zaal open 19:30 uur
Toegang gratis