Back to All Events

Erasmus, brieven aan Luther | Schiedam

  • Bibliotheek Schiedam 145 Lange Haven Schiedam, ZH, 3111 CD Netherlands (map)


In de maand van de filosofie presenteert de Bibliotheek Schiedam i.s.m. operagezelschap Intorno de voorstelling Erasmus, brieven aan Luther.  In deze voorstelling bent u getuige van een bijzondere muziekles. Jacob Obrecht is de muzikale leermeester van Erasmus. Obrecht heeft zijn nieuwe compositie net voltooid: de Missa Super Fortuna Desperata. Hij probeert de muziek op zijn leerlingen over te brengen, maar Erasmus is er met zijn hoofd niet bij. Hij is verwikkeld in een heftige pennenstrijd met Luther en dat houdt hem bezig. De populistische Luther en de humanistische Erasmus staan lijnrecht tegenover elkaar. Obrecht probeert bij de muziek te blijven, maar intussen raakt Europa steeds meer verdeeld.

Voorafgaand aan de voorstelling verzorgt Prof.Dr Han van Ruler een inleiding over Erasmus en Luther.  Prof. dr. Han van Ruler (1963) is buitengewoon hoogleraar in de Geschiedenis van de Filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is gespecialiseerd in zestiende- en zeventiende-eeuwse filosofie en zijn proefschrift over Descartes werd bekroond met de Erasmus Prijs. Hij stond aan het hoofd van het onderzoeksprogramma From Erasmus to Spinoza en is betrokken bij de heruitgave van het verzameld werk van Descartes. 

Regie en script: Janneke Franke
Muziek: Marco Kalkman en Jacob Obrecht
Zang en spel:  Jorg Delfos (countertenor en leerling), David van der Braak (tenor en Philipp), Marco Kalkman(bariton, Obrecht), Jeroen Manders (bas-bariton, Erasmus)

Locatie, Plaats, Datum

De Bibliotheek Schiedam
Lange Haven 145 3111 CD Schiedam
Vrijdag 5 april, aanvang vanaf 20:00 uur

Toegangskosten

€10,- (Leden Bibliotheek Schiedam €7,50) Kaarten kunnen gereserveerd worden via programmering@debibliotheekschiedam.nl

Earlier Event: April 5
Groningse Nacht van de Filosofie