Back to All Events

Filosoferen met kinderen - Berrie Heesen symposium | Utrecht

  • Universiteit voor Humanistiek 29 Kromme Nieuwegracht Utrecht, UT, 3512 HD Netherlands (map)

Baukje Prins, Neerlandica en filosoof, is freelance spreker en publicist en gespecialiseerd in thema’s op het snijvlak van filosofie en diversiteit.

Anno 2019 heeft meer dan de helft van de bevolking in de drie grote steden een migratieachtergrond. Ook buiten de Randstad groeit in Nederland de etnische en religieuze diversiteit. In de workshop reflecteert Baukje Prins op de gevolgen die deze ontwikkeling heeft voor de manier waarop we jonge mensen leren nadenken en met elkaar in gesprek te gaan. In hoeverre vraagt die om een andere aanpak, of is de huidige benadering, waarin het goede gesprek over verschillende denkbeelden centraal staat, juist perfect toegesneden op de nieuwe verscheidenheid? Prins zet haar visie op diversiteit uiteen en verkent met de aanwezigen hoe we samen met jonge mensen actief kunnen reflecteren op de ervaringen van verwondering, vervreemding en herkenning die door de groeiende diversiteit worden opgeroepen. Een panel- en zaaldiscussie onder leiding van Alexandra Bronsveld maakt deel uit van de workshop, hierin wordt de praktische toepasbaarheid onderzocht van de inbreng van Baukje Prins.

PRIJSUITREIKING

De Berrie Heesen Prijs is een prijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt aan het meest innovatieve en originele (ontwerp of plan voor) materiaal dat als uitgangspunt kan dienen bij het filosoferen met kinderen. Dat kan een boek zijn of een theatervoorstelling, maar ook een kaartspel, een filosofiekast of -kalender. Een jury – die dit jaar bestaat uit Mariëlle Sauers, Sabine Wassenberg en Goedele de Swaef – beoordeelt alle inzendingen, stelt daaruit een shortlist samen en maakt op 18 april bekend wie van de drie daarvoor gekozen inzenders de Berrie Heesen Prijs 2019 krijgt. De ideeen die de shortlist bereikt hebben zullen door de inzenders nader worden toegelicht. De prijs bestaat uit een klein geldbedrag en een speciaal voor het doel ontworpen wisselbokaal.

De Berrie Heesen Prijs is genoemd naar Berrie Heesen (1954-2002), grondlegger en pleitbezorger van het filosoferen met kinderen in Nederland.


Locatie, Plaats, Datum

Universiteit voor Humanistiek
Kromme Nieuwegracht 29, Utrecht
Donderdag 18 april 201914.00-17.30 uur

Toegangskosten

€40,-
Opgeven kan hier tot 17 april 2019.

Let op: Je reservering is officieel nadat je betaling is ontvangen. Het aantal plaatsen is beperkt!