Back to All Events

Het Filosofisch Diner: ZIN | Werk & de illusie van zingeving | Amsterdam

  • Robin Hood 111A Frederik Hendrikstraat Amsterdam, NH, 1052 HN Netherlands (map)

Ons leven draait steeds meer om het werk dat we doen. Introduceer je jezelf op een feestje, dan vertel je over je baan. Je werk wordt zo niet alleen wie je bent, maar ook dat wat zin geeft. Maar is werken wel zo zinvol? Of denken we dat alleen maar?

Deze vragen bespreken we tijdens Het Filosofisch Diner. Schuif aan voor een zinderend gesprek onder het genot van een goede maaltijd en een glas wijn.

Waarom kom je iedere ochtend uit bed? Een simpele vraag met een lastig antwoord. Zeker nu er geen grote verhalen meer zijn die jou vertellen wat het antwoord is (‘God heeft bepaald dat je opstaat’). Je moet het tegenwoordig allemaal zelf bedenken, zelf zin maken. Terwijl dat verdomde lastig is!

Daarbij worden we bestookt met beelden van wat we moeten verlangen en nastreven. Geluk staat bovenaan de ladder. Zeg je: ‘Ik wil een leuke baan’, dan bedoel je dus dat je er gelukkig van wordt als die wens uitkomt. Maar is die vorm van zingeving niet te eenzijdig? En richt ze ons niet teveel op succes?

In de nieuwe serie van Het Filosofisch Diner bespreken we de plaats van zingeving in de huidige maatschappij. Wat geeft en heeft zin? Is die zin wel echt? Is er nog plaats voor onzin? Dergelijke vragen bespreken we in vier diners, elke eerste woensdag van de maand. Schuif aan voor een zinderend gesprek onder het genot van een goede maaltijd en een glas wijn.

Menno de Bree verzorgt de inleiding bij het thema. Hij studeerde filosofie, en werkte bij Heineken en Nyenrode, alvorens ethiek en filosofie te doceren aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij heeft zich ontwikkeld tot een veelgevraagd spreker, en doceert onder andere ook aan de School of Life. Eerder gaf hij al de lezing ‘Waarom werk niet gelukkig maakt’.

Locatie, Plaats, Datum


Robin Food
Frederik Hendrikstraat 111A, Amsterdam
Woensdag 1 mei, van 19:00 uur - 22:00 uur

Toegangskosten

€32,50 regulier, €22,75 voor studenten of €13,50 met We Are Public pas