Back to All Events

Lezing Ger Groot | Enschede

  • Rijksmuseum Twenthe (map)

Lezing Ger Groot in het kader van de tentoonstelling De Naakte Waarheid in Rijksmuseum Twenthe.

Ger Groot herkent in onze blik op het naakte lichaam een ‘schizofrene’ houding die kenmerkend is voor de moderne, westerse mens. Hoe verhoudt het geobjectiveerde, wetenschappelijk bekeken lichaam zich tot een betekenisvol of seksueel lichaam? Hoe verhoudt ons lichaam zich tot onze geest? En hoe verhoudt deze dubbelzinnigheid zich tot de werkelijkheid, zoals wij die ervaren?

Ger Groot is schrijver en filosoof, en was verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Radboud Universiteit Nijmegen. In Rotterdam promoveerde hij in 2003 met zijn onderzoek naar vier ‘ongemakkelijke filosofen’: Nietzsche, Cioran, Bataille en Derrida. In 2017 verscheen zijn boek De Geest uit de Fles, een geschiedenis van de moderne filosofie waarin hij laat zien hoe wij, de westerse mens, geworden zijn wie we zijn. Voor de catalogus van De Naakte Waarheid schreef Ger Groot het essay ‘Het naakte lichaam en zijn sluier’. 

Op zondag 31 maart om 13:30 geeft Ger Groot een lezing in Rijksmuseum Twenthe, over onze blik op het naakte lichaam en de ‘schizofrene’ houding die volgens hem kenmerkend is voor de moderne, westerse mens.

Praktische info

Aanvang: 13:30

Plaats: Gobelinzaal, Rijksmuseum Twenthe

Toegang: het bijwonen van de lezing is gratis, voor toegang tot het museum gelden reguliere entreetarieven. Reserveren is niet mogelijk, vol = vol