Melancholie van de Onrust

in de media

 
 
Schermafbeelding 2017-03-27 om 12.22.50.png

De verwondering

Annemiek Schrijver interviewt Joke Hermsen: "Weemoed hoort bij de mens omdat wij enerzijds onze dood beseffen en anderzijds afscheid moeten nemen van de vroegste ervaringen uit onze kindertijd ... Die verliezen moeten we tot een nieuwe, creatieve verhouding zien om te buigen. Vanuit de poging onszelf te helen, kunnen we de mensheid redden. Dat klinkt misschien overdreven, maar het is wel waar. Op het moment dat je jezelf kwetsbaar maakt en je verlies durft te delen, kun je tot grote hoogte stijgen."

 
Schermafbeelding 2017-03-27 om 12.37.47.png

Trouw

Op 25 maart verscheen een voorpublicatie van het essay Melancholie van de onrust van Joke Hermsen in Trouw. 

 
Schermafbeelding 2017-03-27 om 12.28.26.png

Radboud Reflects

Joke Hermsen opent met haar lezing Melancholie en onrust de Nacht van de Filosofie op vrijdag 21 april in Theater de Lindenberg in Nijmegen. Radboud Reflects vroeg haar naar de betekenis van rust.

 

De Morgen

De morgen geeft Joke Hermsen 4.5 uit 5 sterren voor haar essay Melancholie van de onrust.

 
https://www.filosofie.nl/nl/artikel/47377/wat-hannah-arendt-ons-leert-in-het-tijdperk-trump.html

Filosofie Magazine

Ongekend populair is het werk van Hannah Arendt in de tijden van Donald Trump. Op 31 maart een voorpublicatie van Melancholie van de onrust, het essay voor de Maand van de Filosofie waarin Joke Hermsen uitlegt waarom de Duitse filosoof juist nu relevant is. 

 
9789047709534.jpg

De Standaard

INTERVIEW JOKE HERMSEN PLEIT VOOR EERHERSTEL VAN DE MELANCHOLIE:  ‘We moeten weer menselijker worden’. Van de depressie-epidemie tot de opstoot van xenofobie: veel van de hedendaagse ellende is begonnen toen we de melancholie naar de marge verbannen hebben. ‘Een maatschappij die alleen succes, geluk en economisch rendement wil zien, verliest haar menselijkheid’, zegt filosofe Joke Hermsen.

 
melancholie-van-de-onrust.jpg

De Volkskrant

Vier van de vijf sterren geeft Volkskrant recensent Bart Jungmann aan Melancholie van de onrust: "Joke Hermsen luidt de Maand van de Filosofie in met een boeiend betoog over melancholie. Ze zit de tijdgeest op de hielen. Diagnose: collectieve depressiviteit."

 

Nederlands Dagblad

Interview met Joke Hermsen, 6 april 2017: "Joke Hermsen schreef het essay voor de Maand van de Filosofie. Ze is bezorgd over ons land, omdat de laatste jaren juist is bezuinigd op dat wat ons kan samenbinden: kunst en cultuur, en aandacht in de zorg en het onderwijs."

 

Vrij Nederland

Carl Peeters bespreekt Melancholie van de onrust: "Het interessantste aan Melancholie van de onrust is niet het traceren van deze diffuse sociale en politieke achtergrond van collectieve depressiviteit, maar wat Hermsen aan zegeningen aan de melancholie toekent. Met Hannah Arendt en de filosoof van de hoop Ernst Bloch beschouwt Hermsen de mens als een melancholiek wezen dat altijd onvoltooid zal blijven en nooit helemaal bij zichzelf ‘thuis’ zal zijn. Er is altijd iets niet."