Over de Maand van de Filosofie

Wat wordt er zoal geschreven en besproken over de Maand van de Filosofie? Een verzameling van artikelen, recensies, blogpost en meer.

 
 

Boekenkrant – Blogpost

Onder zeer grote belangstelling werd op zondag 2 april in boekwinkel Donner te Rotterdam de Maand van de filosofie 2017 geopend. Tijdens deze bijeenkomst werd ook de BKFilosofie gepresenteerd, de nieuwste loot aan de stam van de Boekenkrantspecials. De Boekenkrant schrijft er een artikel over.

 


Trouw - Artikel

We willen geen rust maar een zinvol bestaan, zo luidt de kop van het artikel van Henk Steenhuis over het thema van de Maand van de Filosofie. "Rust is het thema van de Maand van de filosofie, die vandaag begint. Het thema is natuurlijk niet gekozen omdat we z’n allen zo’n pastoraal leventje leiden, maar omdat onrust een terugkerend thema is in ons jachtige bestaan. De wereld draait steeds sneller door, waarbij het gevaar op de loer ligt dat we doordraaien, met een burn-out als gevolg."


NPO Radio 1

Tijdens de Maand van Filosofie is Stephan Sanders van Brainwash te horen op NPO Radio 1. Filosoferend en improviserend vat presentator Stephan Sanders Brainwash Radio samen, de maandelijkse nieuwsanalyse van Human op NPO Radio 1. Deze keer over ons stiekeme verlangen naar onverklaarbaarheid.


Podcast: het beste uit het Oog op Morgen

Het is de maand van de filosofie, met dit jaar het thema 'rust'. Ignaas Devisch, hoogleraar filosofie, medische filosofie en ethiek aan de Universiteit van Gent én genomineerde voor de Socratesbeker houdt juist deze maand een pleidooi voor rusteloosheid. Hij legt Sheila Sitalsing uit waarom het verlangen naar rust niet goed is en wat het verschil tussen onrust en rusteloosheid is.


Joke Hermsen bij VPRO Boeken over Melancholie van de onrust

Joke Hermsen spreekt over haar essay "Melancholie van de onrust" geschreven voor de maand van de filosofie april 2017 In dit essay onderzoekt Joke J. Hermsen met denkers als Hannah Arendt, Ernst Bloch en Lou Andreas Salome wanneer de mens nog over voldoende moed, daadkracht en hoop beschikt om over het verlies heen te stappen en een nieuwe verhouding tot de wereld en zichzelf te zoeken.