Marli Huijer is de nieuwe Denker des Vaderlands

Filosofe Marli Huijer volgt Hans Achterhuis en René Gude op als Denker des Vaderlands. “Ik vind het een enorme eer. Het is een wonderlijk maar prachtig instituut, en mijn twee voorgangers hebben de lat hoog gelegd.”

Illustratie: Berto Martinez

Huijer (1955) is bijzonder-hoogleraar aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit en lector filosofie aan de Haagse Hogeschool, die ze liefkozend ‘de meest gekleurde hoge school van Nederland’ noemt. Ze is arts, schrijver, feminist, werkte voor de junkiebond en onderzoekt daarnaast nieuwe technologieën, tijd en ritme. De afgelopen jaren werd ze bekend bij het grote publiek met de boeken Ritme (2011) en Discipline (2013) en als opiniemaker, onder meer via het Filosofisch Elftal in Trouw waar zij vanuit de filosofie reflecteert op de actualiteit.

Na tegen-denker Hans Achterhuis en mee-denker Rene Gude kondigt Marli Huijer aan tussen-denken centraal te stellen in haar Denkerschap. Ze zal zich richten op de publieke ruimte als ‘tussenruimte’, en wil zich als filosoof ook letterlijk tussen haar gesprekspartners begeven. Als Denker des Vaderlands wil ik kijken of ik stemmen van anderen, die op een minder goed hoorbare positie zitten dan ik, kan laten klinken.”

Marli Huijers termijn van twee jaar zal officieel ingaan als zij op 27 maart wordt geïnaugureerd in boekhandel Donner te Rotterdam, aan de vooravond van de Maand van de Filosofie. Tijdens deze feestelijke opening wordt ook het boek ‘Het leven is niet leuk als je je mond houdt’ gepresenteerd, een bundel interviews van Henk Steenhuis met de nieuwe Denker over o.a. haar inspiratiebron Hannah Arendt, hoe wij met elkaar omgaan, discipline, de participatiesamenleving en bevolkingsonderzoeken. In deze veelheid van onderwerpen benadrukt Huijer keer op keer dat het belangrijk is je vrijmoedig uit te spreken.

Agenda april

27 maart – Inauguratie tijdens de Maand van de Filosofie, Boekhandel Donner, Rotterdam
4 april – Gesprek Dekker van de Vegt, Nijmegen
7 april – ‘Tussendenken. Naar een nieuwe publieke ruimte’, Haagse Hogeschool, Den Haag
10 april – Gesprek over Tussendenken, Boekhandel Donner, Rotterdam
14 april – Talkshow van de Erasmus Universiteit, Schouwburg, Rotterdam
17 april – Interview door Henk Steenhuis, Filosofie Nacht, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
19 april – Interview, Van Stockum boekhandel, Den Haag
21 april – Bijdrage tijdens Boekhandelsdag, Uitgeverij Boom, Amsterdam
28 april – De denkeres des Vaderlands over ongelijkheid, midden op de Zuidas, De Nieuwe Poort, Amsterdam
29 april – Filosofisch café, Haarlem