voormalige

KINDERBOEKEN

vanaf 2019

 

2023

Dát bedoel ik, zei de zalm • Een pluisje wordt door de wind weggeblazen, ver weg van haar warme trui, naar het oor van een sportvrouw die net op het podium staat met een zware kampioensbeker. Het pluisje kriebelt en als de sportvrouw daar iets aan wil doen valt de beker uit haar handen. De beker rolt de rivier in en belandt op de zanderige bodem, vlak naast een zalm. Zo knoopt Joke van Leeuwen een bijzonder doorgeefverhaal van ontmoetingen in elkaar. Ongewone personages zoals een vlieg, een paardenbloem en een straatsteen praten met elkaar over klein of groot zijn, gewild zijn of verstoten.

Foto © Brenda van Leeuwen

Joke van Leeuwen (1952) schrijft romans, gedichten en kinderboeken, en is tekenaar en performer. Haar gedichten werden gewaardeerd met de C. Buddingh’-prijs en de Gedichtendagprijs, en genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en de VSB Poëzieprijs. Voor haar gehele oeuvre ontving zij de Gouden Ganzenveer en de Constantijn Huygens-prijs.

 

2022

De Scootmobiele Eenheid Luca vindt andere kinderen raar en andere kinderen vinden Luca raar. School is daarom voor haar geen pretje. Maar tijdens de lockdown voelt ze zich heerlijk en het leren gaat ook opeens een stuk beter. Dus neemt ze een besluit: ze blijft voortaan thuis. Voor straf moet ze in de herfstvakantie naar een spijbelklasje. Proppen prikken in het park samen met een sportjongen, een barbie en een arrogante jongen. En die praten echt niet met elkaar en zéker niet met een raar meisje. Gelukkig komt Dylan erbij.

Hij tovert de spijbelklas binnen de kortste keren om tot een vrolijke Scootmobiele Eenheid – zelfs de zwervers uit het park doen mee. Dan is de week om en moet Luca weer naar school. Maar dat wil ze niet meer, nooit meer. Met illustraties van Rick de Haas.

Mirjam Oldenhave (1960) volgde na de middelbare school een opleiding tot dramatherapeut, waarna ze toneel- en muziekles ging geven in het speciaal onderwijs. Daarnaast speelde ze in theatergroep Magnolia. Hierna, rondom 1985, begon ze met het schrijven van kinderboeken. Meer dan 40 heeft ze er geschreven, sinds 2006 altijd samen met illustrator Rick de Haas. Zo ook de boeken over mees Kees.

©Robert Elsing

Foto © Robert Elsing

 

2021

De eik was hier • In de middenberm van de A58 bij Ulvenhout staat een zomereik. Hij staat er al 180 jaar en is misschien wel de bekendste boom van Nederland. Liefkozend wordt hij de ‘troeteleik’ genoemd en in 2018 werd hij verkozen tot boom van het jaar.

De eik kwam tot wasdom op een 19e-eeuws landgoed met een groot landschapspark eromheen. Prins Bernhard woonde er korte tijd en ook koningin Wilhelmina. Maar met de aanleg van de A58 veranderde alles.

Alle eiken werden gekapt, alleen die ene eik mocht blijven staan. Nu razen er dagelijks duizenden auto’s langs hem heen. En het worden er steeds meer. Daarom moet de eik wijken voor extra asfalt. Wat dat betekent vertelt de eik aan zijn beste vriend de gaai die hem dagelijks bezoekt.

Foto © Koos Breukel

Bibi Dumon Tak (1964) is een gelauwerde kinderboekenschrijfster. Met haar boeken heeft zij grote prijzen in ontvangst mogen nemen, waaronder in 2018 de prestigieuze, driejaarlijkse Theo Thijssenprijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Ze schrijft voornamelijk non-fictie voor kinderen. In 2012 ontving ze voor Winterdieren - na enkele eerdere Zilveren Griffels - de hoogste waardering voor een Nederlandstalig kinderboek: de Gouden Griffel. Voor haar laatste non-fictie poëziebundel Laat een boodschap achter in het zand ontving zij in 2019 een Zilveren Griffel.

 

2020

Patrick • Katinka logeert in de vakantie bij haar opa. Daar zijn twee buurkinderen die ze graag wil leren kennen. Morgen gaan ze samen spelen. Misschien kunnen ze vrienden worden? Katinka’s verwachtingen zijn hooggespannen. Ze besluit niet alles over zichzelf te vertellen. Niet wat er op haar vorige school is gebeurd, en dat ze naar een andere school gaat, bijvoorbeeld. Maar over Patrick, de aap die ze als huisdier heeft, vertelt ze wel. Het is een schot in de roos: ze heeft de aandacht van de buurkinderen meteen te pakken.
Patrick is het Kinderboek van de Maand van de Filosofie 2020. Annelies Verbeke schreef hiermee haar eerste kinderboek. Een mooie en gelaagde novelle over waarheid en verzinsels, en de raakvlakken tussen beide.

Foto © Alex Salinas

Annelies Verbeke ( 1976) debuteerde met de internationale bestseller Slaap! (2003). Eerder verschenen van Verbeke bij De Geus Reus, Groener gras, Wakker, Vissen redden, Veronderstellingen en Dertig dagen. Met Sanneke van Hassel stelde ze de bloemlezing Naar de stad samen. Verbeke ontving voor haar roman Dertig dagen (2015) de Opzij Literatuurprijs, de NRC Handelsblad Lezersprijs en de F. Bordewijkprijs voor beste roman van het jaar.

 

2019

Mijn broer en ik • Op de warmste dag van de zomervakantie wil Amira dat haar broer Adam eindelijk eens meegaat naar het zwembad. Adam kan niet goed tegen warmte en chloorwater maar hij laat zich toch overhalen. Alles gaat prima, tot Adam zich na het zwemmen vreemd begint te gedragen. Hij slaat wartaal uit en praat over een systeem dat van slag is. Wat is er met Amira’s broer aan de hand? Mijn broer en ik is het eerste filosofische kinderboek van de Maand van de Filosofie. Abdelkader Benali schreef een spannend verhaal dat aan het denken zet. Wat is in deze tijd van moderne techniek nog het verschil tussen echt en onecht, en tussen een mens en een robot?

Foto © Barbara Kerkhof

Abdelkader Benali (1975) schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en journalistiek werk. Bruiloft aan zee is zijn bejubelde en bekroonde debuut, dat een internationale bestseller werd. Nadien verschenen van zijn hand verschillende boeken zoals het Marokkaanse huis-, tuin- en keukenkookboek Casa Benali en Brief aan mijn dochter. Mijn broer en ik is zijn eerste kinderboek.