2024

de jonge denkers

De Jonge Denkers zijn filosofieleerlingen uit het Voortgezet Onderwijs die zich uitspreken over de actualiteit en spreken voor een breed publiek.

De Jonge Denkers worden benoemd na een wedstrijd onder alle filosofieleerlingen uit het voortgezet onderwijs in Nederland en België. Na het schrijven van een prikkelende filosofische column geven geselecteerde leerlingen op de avond van De Jonge Denkers een speech en voeren ze gesprekken. Een deskundige jury wijst vervolgens de nieuwe Jonge Denkers aan.

Na benoeming krijgen De Jonge Denkers een podium om op te treden op diverse filosofische festivals, onder andere tijdens de Maand van de Filosofie (in april). Bovendien worden De Jonge Denkers door een deskundig filosoof (of een huidig Jonge Denker) getraind in het spreken voor een breed publiek.

HULDIGING

De nieuwe Jonge Denkers des Vaderlands zijn gehuldigd! Over de vraag ‘Hoe moet er worden omgegaan met chaos?’ hebben middelbare scholieren uit het hele land zich de afgelopen tijd gebogen. De juryleden selecteerden 8 winnaars:

Alani Voogel (van het Ashram College), Awaz Ahmad (van het CSG Reggesteyn), Julia Kirkels (van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen), Lizzy van Anrooij (van het Erasmiaans Gymnasium), Meike Chang (van het Gemini College), Suzanna Kooijman (van het Gymnasium Haganum), Veerle Hoegaerts (van het Melanchton) en Wouter Dieleman (van het Lyceum Rotterdam).

 
  • De zeven Jonge Denkers zullen volop deelnemen aan het filosofisch en maatschappelijk debat. U kunt online en offline publicaties verwachten, als ook optredens op filosofische festivals. De columns zijn o.a. te lezen in iFilosofie van het ISVW. De Jonge Denkers zijn te zien op de diverse filosofische festivals, basisscholen en middelbare scholen.

    Heeft u hiervoor suggesties, wilt u een Jonge Denker op uw evenement of een interview afleggen? Mail dan naar jongedenkerswedstrijd@gmail.com.

  • Leerlingen worden uitgedaagd tot het schrijven van een filosofische column (700 tot 1400 woorden) over het thema:

    Hoe moet er worden omgegaan met chaos?

    Onze moderne samenleving is gebaseerd op orde. We proberen chaos uit te bannen, maar met de aanhoudende stroom crises lijkt de maatschappelijke chaos compleet. Van de crisis rond waarheid (post-truth), de klimaatcrisis en de vluchtelingencrisis tot aan geopolitieke crises en oorlog. Ook als individu kunnen we het gevoel hebben dat het leven ons ontglipt. Moeten we meer orde organiseren, in ons eigen leven, in de samenleving, op wereldschaal? Of moeten we meer ruimte geven aan chaos?

  • Juryleden Ira Pronk (Filosofie Magazine), Ben Bornebroek (VFVO), Eline Fennis (ex-Jonge Denker) en Florian Jacobs (ISVW) selecteren de zeven winnaars.

  • Via deze link kunt u de oproep aan alle filosofiedocenten in het voortgezet onderwijs van Nederland en België inzien en downloaden. In de brief vindt u verdere informatie over de wijze van aanmelden en de criteria.

    LET OP: het e-mailadres in bovenstaande bestand is gewijzigd!

    Belangrijk is dat er dit jaar iets is verandert aan de Jonge Denkers wedstrijd. De afgelopen jaren is gebleken dat De mailbox snel volliep. Dat is niet gek met alle pitches die als videobestanden moeten worden opgestuurd. Dit leverde soms gedoe op doordat e-mails niet aankwamen. Om dit te voorkomen is er een Gmail-account aangemaakt. Deze mailbox moet meer ruimte hebben dan het voormalige e-mailadres. In de bovenstaande brief en posters die zijn verzonden staat nog het verkeerde e-mailadres vermeld.

    Wij verzoeken jullie om de essays en pitches van leerlingen via bijvoorbeeld WeTransfer te verzenden naar jongedenkerswedstrijd@gmail.com. Dit zorgt er voor dat de e-mail niet te groot is om te verzenden. Wij kijken uit naar de inzendingen.

 

De Jonge Denkers is een initiatief van de Vereniging Filosofiedocenten Voortgezet Onderwijs, uitgeverij Lemniscaat en Stichting Maand van de Filosofie.