wat is

Publieksfilosofie

Filosofie heeft van oudsher een publieke taak. De publieksfilosofie wil het denkvermogen activeren, de nieuwsgierigheid prikkelen en een platform bieden om iedereen aan het denken te zetten. Publieksfilosofen stellen vragen en reiken daartoe filosofische begrippen, argumentaties, theorieën en werkvormen aan. Die filosofische instrumenten helpen om op nieuwe, verdiepende en minder voor de hand liggende manieren na te denken over levensvragen, de maatschappelijke actualiteit en politieke of bestuurlijke kwesties. Leren om iets vanuit meerdere kanten te bekijken is daarbij belangrijker dan het eigen gelijk bevestigd te zien.

Wat doet de publieksfilosofie?

Publieksfilosofen zijn actief in het publieke domein; ze schrijven boeken, opiniebijdragen, columns en recensies. Ze verzorgen tijdschriften of webzines, houden lezingen, zijn gids tijdens denkvakanties of geven cursussen filosofie. Ze filosoferen met volwassenen en kinderen, doceren filosofie aan middelbare scholieren, adviseren de overheid, organiseren socratische gesprekken of morele beraden voor bedrijven en organisaties, of voeren een filosofische praktijk voor levensvragen. De Denker des Vaderlands, die iedere twee jaar wisselt, versterkt sinds 2011 de grote en nog altijd groeiende publieke belangstelling voor filosofie.

 

Hoe divers de vele terreinen ook zijn waarop publieksfilosofen zich begeven, ze zijn allen doordrongen van het belang om een breed publiek van kinderen, jongeren en volwassenen kennis te laten maken met de filosofie. De samenleving blijkt behoefte aan dit actieve denken te hebben: burgers, bedrijven en overheden vragen om onderzoek, voeding, richting en duiding. Filosofie heeft hierin een eigen, niet weg te denken, plek gekregen.