Terug naar alle evenementen

Nacht van de Filosofie Tilburg

  • Theater de Nieuwe Vorst 49 Willem II Straat Tilburg, NB, 5038 BD NL (kaart)

De jaarlijkse Nacht van de Filosofie komt er weer aan! Een avond vol prikkelende gesprekken, lezingen, film & muziek. Allemaal rondom het thema CHAOS. De Nacht van de Filosofie is er voor iedereen die graag nadenkt over wat er om ons heen gebeurt en kritische vragen durft te stellen. Ook zonder voorkennis van filosofie ben je hartstikke welkom!

Met op het programma o.a.:

  • Denker des Vaderlands Marjan Slob gaat met ons op zoek naar een antwoord op de vraag hoe chaos tot orde, creativiteit en pluraliteit kan leiden. Hoogleraar Maureen Sie gaat met Marjan in gesprek over het doorbreken van ‘hokjesdenken’.

  • Tom Jan Meeus, journalist bij NRC Handelsblad, bespreekt hoe de duidelijke taal die politici zoals Geert Wilders gebruiken, radicalisering stimuleert. Aan de hand van Machiavelli laat hij zien hoe duidelijkheid bevordert dat de politieke orde bezwijkt, met chaos als resultaat.

  • Emeritus-hoogleraar Jos de Mul gaat met Max van der Heijden in gesprek over chaos als een vernietigende én scheppende kracht, die essentieel is voor het bestaan.

  • Bram Medelli en Bas Keemink maken een live podcast-uitzending waarin ze de filosofie achter moderne verhalen over chaos bespreken met literatuur-filosoof Roos Slegers.

  • Verschillende filosofen van Tilburg University spreken en debatteren over chaos in je brein, data en digitale chaos, kunstzinnige chaos en morele chaos.

Meer informatie en tickets volgen

Eerdere gebeurtenis: 13 april
Dag van de Stoïcijnse Levenskunst
Latere gebeurtenis: 14 april
Zin in een spel?