Rotterdamse Nacht van de Filosofie
Mar
31
8:00 PM20:00

Rotterdamse Nacht van de Filosofie

Femke Halsema presenteert haar Essay van de Maand van de Filosofie 'Macht en Verbeelding. En verder: waarom lijden zoveel mensen aan een burn-out en werkt mindfulness slecht? Hoe kan logisch nadenken jouw liefdesleven versterken? En wat is de waarde van tradities? Met Femke Halsema, Ger Groot, René ten Bos, Emanuel Rutten, Wessel ten Boom, Awee Prins, Laura van Dolron en Antoine Bodar.

View Event →
Nacht van de Filosofie Nijmegen
Apr
7
to Apr 8

Nacht van de Filosofie Nijmegen

Kunnen we een betere wereld maken door haar simpelweg anders te verbeelden? Kom naar de Nacht van de Filosofie Nijmegen en denk mee over het thema “de verbeelding aan de Macht” met schrijver van het essay van de Maand van de Filosofie Femke Halsema, Denker des Vaderlands René ten Bos, filosoof Jan Bor en nog vele anderen.

View Event →
Filosofiecafé Maastricht
Apr
8
2:00 PM14:00

Filosofiecafé Maastricht

Het Filosofiecafé Maastricht bestaat uit een lezing met aansluitend debat over reële utopieën. Het kapitalisme kraakt in zijn voegen. Ongerijmdheden in het kapitalistisch systeem van produceren en distribueren veroorzaken crisis op crisis. De behoefte aan een fundamenteel andere samenleving is groot. Ondanks de diversiteit is er eenstemmigheid over de kernwaarden: gelijkheid, solidariteit en democratie.  Veel problematischer is het vinden van de juiste manier deze idealen te realiseren. Radicale voorstellen wijzen naar een anarchistische oplossing, gematigde grijpen terug op vertrouwde socialistische aanpassingen. Minstens zo interessant is het idee om veranderingen na te streven via de vrijplaatsen en oneffenheden in het kapitalisme zelf. Maar welke zijn dat? Hoeveel kans van slagen heeft deze aanpak?  Kunnen reële utopieën werkelijk bijdragen aan het overwinnen en transformeren van het kapitalisme?

View Event →
Groningse Nacht van de Filosofie
Apr
13
to Apr 14

Groningse Nacht van de Filosofie

Heb je 3000 facebook-vrienden, post je foto’s van je cappuccino’s op Instagram, date je via Tinder? Of ben je juist he-le-maal klaar met je smartphone. Hoe dan ook: dan is deze editie van de Groningse Nacht van de Filosofie écht wat voor jou. We dagen bekende wijsgeren en vakfilosofen uit te vertellen over offline zijn in een wereld die altijd online is. Met meer dan 30 sprekers uit binnen- en buitenland bieden we dit jaar nóg meer filosofische gesprekken, lezingen en interviews dan ooit tevoren. Met Maxim Februari, Hans Schnitzler, Miriam Rasch, Marjan Slob, Hans De Bruijn en vele anderen. 

View Event →
Lezing Ignaas Devisch over “De naakte waarheid”
Apr
17
8:00 PM20:00

Lezing Ignaas Devisch over “De naakte waarheid”

Ignaas Devisch staat erom bekend de nuance op te zoeken en een thema vanuit verscheidene invalshoeken te benaderen. Daardoor is hij in staat op een evenwichtige manier tot de kern van zijn onderwerpen te komen. In zijn nieuwe essay “De naakte waarheid” gaat hij op zoek naar de rol die dat evenwicht speelt en hoe we onze blik kunnen verruimen door verschillende standpunten in te nemen. Dit essay schreef Devisch op vraag van de Confituur boekhandels, waar dit boekje exclusief te verkrijgen is.

View Event →
Filosofisch Café Drachten – Lezing Henk Manschot
Apr
24
7:30 PM19:30

Filosofisch Café Drachten – Lezing Henk Manschot

Op 24 april organiseert Filosofisch Café Drachten een bijeenkomst in het kader van de Maand van de Filosofie met Henk Manschot. Nietzsche spoorde de mens aan om een ‘Terrasofie’ te ontwikkelen, een nieuwe wijsheid omtrent het leven op aarde. Hij stelde voor om niet de Mens, maar de  Aarde centraal te stellen in onze omgang ermee. Het gaat dan vooral om de wijze waarop wij de aarde  zouden kunnen gaan bewonen en bewerken.

Filosoof Henk Manschot heeft zich verdiept in de persoonlijke zoektocht van Nietzsche en houdt een beargumenteerd pleidooi om het motto ‘Blijf de aarde trouw’ tot leidraad te nemen voor een hedendaagse  ecologische levenskunst. Dit pleidooi omvat zowel een persoonlijke opdracht als een maatschappelijke  oriëntatie voor de toekomst. 

 

 

View Event →

Filosofische Salon (met Jan Flameling)
Feb
12
to Feb 13

Filosofische Salon (met Jan Flameling)

  • Boekhandel van Pampus (map)
  • Google Calendar ICS

Opnieuw: verbeelding aan de macht! 
Filosofische Salon (met Jan Flameling)
De jaren zestig: de tijd dat nieuwe denkbeelden de ronde deden en gebruikt werden als bronnen van inspiratie voor een radicale verandering van onszelf en de maatschappij. En nu? Is het niet opnieuw tijd voor de verbeelding aan de macht? Zo ja, van welke nieuwe, andere denkbeelden zouden we dan gebruik kunnen maken?
In deze Filosofische Salon presenteer ik een aantal van de nieuwe denkbeelden: engaged buddhism (Thich Nhat Hanh), co-immunisme (Peter Sloterdijk), ecologisch wezen (Timothy Morton), donuteconomie (Kate Raworth), agonistische politiek (Chantal Mouffe).

View Event →