Shortlist Socratesbeker: In gesprek met filosofen
Mar
3
3:30 PM15:30

Shortlist Socratesbeker: In gesprek met filosofen

Kom kennis maken met de auteurs van de shortlist voor de Socratesbeker, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige filosofieboek! De filosofen worden geïnterviewd door Marjan Slob, Volkskrant-columnist, filosoof en winnaar van de Socratesbeker 2016. En natuurlijk kunt u ook een vraag stellen aan een van de filosofen. Na afloop heffen we het glas op de genomineerden. U bent van harte welkom en toegang is gratis.

View Event →
De avond van de filosofie | Amsterdam
Mar
30
8:00 PM20:00

De avond van de filosofie | Amsterdam

Met welke vragen houden de beste Nederlandse filosofen van dit moment zich bezig? En wat hebben we aan hun antwoorden?

Beleef het beste van de Nederlandse filosofie in één avond. In samenwerking met de Maand van de Filosofie en de Rode Hoed presenteert The School of Life voor het eerst De Avond van de Filosofie. Op deze bijzondere avond komt de crème de la crème van de Nederlandse filosofie bijeen om hun grootste inzichten met jou te delen. Met argumenten, grappen en gesprekken word je uitgedaagd om alles wat je denkt te weten tussen haakjes te zetten. En op een andere manier te kijken naar de fundamentele vragen van dit moment. Verlaat de zaal weer met een berg aan nieuwe ideeën en minstens evenveel verwarring.

View Event →
Toneelvoorstelling Spinoza | Arnhem
Apr
5
8:30 PM20:30

Toneelvoorstelling Spinoza | Arnhem

Eindelijk! Nederlands bekendste filosoof, Baruch Spinoza, is aan de beurt. Spinoza leeft en is brandend actueel. Naast zijn bevlogen en rationeel onderbouwde boodschap van vrede, vrijheid en openheid staat een man van vlees en bloed, heen en weer geslingerd tussen eenzaamheid, vrijheid, strijd en verzet. Hij toont dat er géén kloof kan zijn tussen overtuiging en het eigen leven, tussen denken en praktische wijsheid, tussen idealen en politiek realisme.

View Event →

Lezing Maarten Doorman – Dichtbij en ver weg | Maastricht
Apr
29
4:00 PM16:00

Lezing Maarten Doorman – Dichtbij en ver weg | Maastricht

Als afsluiting van de Maand van de Filosofie houdt Maarten Doorman drie minilezingen gebaseerd op zijn zo pas verschenen boek Dichtbij en ver weg (Opstellen over filosofie, kunst en literatuur, Prometheus). Doorman kijkt met een filosofische blik naar Berlijn, houdt de vinger aan de pols van de tijd met Bergson en scheept zich in met verschillende andere filosofen. Ondertussen gaat hij ook in gesprek met zijn publiek.

View Event →
Ga in gesprek met een filosofisch practicus | Alkmaar
Apr
29
3:00 PM15:00

Ga in gesprek met een filosofisch practicus | Alkmaar

  • Alkmaar Centrum, Bibliotheek Kennemerwaard  (map)
  • Google Calendar ICS

Ga in gesprek!

Angèl Ruijter en Albertien Kappelhof - beiden gecertificeerd filosofisch practicus -  bieden de mogelijkheid kosteloos kennis te maken met hun werkwijze, om te beginnen in de maand van de filosofie op zondagmiddag 29 april van 15.00 - 16.30 uur. Dus heb je een thema dat je bezig blijft houden, meld je aan middels een mailtje naar info@wijzerdoorvragen.nl , zodat je zeker bent van een plek. 

View Event →
Filosofische workshop Verbeelding Opent! | Oss
Apr
29
2:00 PM14:00

Filosofische workshop Verbeelding Opent! | Oss

De menselijk bestaansbeleving is een weefsel van werkelijkheid en verbeelding.We hebben verbeelding nodig om het wezen van die werkelijkheid bloot te leggen. Verbeelding opent...een nieuw vergezicht - al dan niet utopisch - en verkent dat in alle sferen van het leven; privé, publiek, privaat en politiek. We onderzoeken prikkelende vragen als bijvoorbeeld: wanneer maakt verbeelding zichtbaar wat er echt is? We laten ons inspireren door verbinding te maken met denken, voelen en handelen. We zullen onze denkbeelden in een nieuw licht zien door een dynamische benadering.

View Event →
Gentse Dag van de Filosofie | Verbeelding aan de macht!
Apr
28
1:00 PM13:00

Gentse Dag van de Filosofie | Verbeelding aan de macht!

Gentse Dag van de Filosofie | Verbeelding aan de macht!

Een filosofisch programma vol lezingen en workshops

‘Verbeelding aan de macht’ was een veelgebruikte slogan in het revolutionaire jaar 1968, toen wereldwijd conservatieve systemen en traditionele maatschappelijke verhoudingen werden aangevochten. Ook in Gent roerden studenten én proffen zich tegen de betuttelende, patriarchale samenleving. Wat is er 50 jaar na datum overgebleven van het jaren ’60 idealisme waar verbeelding in de strijd werd geworpen tegen autoriteiten? En kunnen filosofen de wereld veranderen? We zoeken het uit via filosofische dwaaltochten, een Socratisch gesprek, stand-upfilosofie, tal van debatten en lezingen met o.a. Kris Pint, Alicja Gescinska, Laura van Dolron, Jean Paul Van Bendegem, Gily Coene, Matthias Lievens, Hind Fraihi, Stijn Bruers, Gertrudis Van de Vijver, Arjen Mulder ...

 

 

View Event →
Lezing Femke Halsema | Deventer
Apr
26
8:00 PM20:00

Lezing Femke Halsema | Deventer

Lezing Femke Halsema, essayist Maand van de Filosofie 2018. De Maand van de Filosofie vindt elk jaar plaats in de maand april. In 2018 wordt een maand lang de betekenis van de Verbeelding aan de macht onderzocht. Femke Halsema neemt hierin het voortouw als schrijver van het essay van de Maand van de Filosofie. Zij gaat in op de lastige verhouding tussen verbeelding en macht.

View Event →
Lezing Denken in Organisaties - een nieuwe Verlichting | Utrecht
Apr
26
1:30 PM13:30

Lezing Denken in Organisaties - een nieuwe Verlichting | Utrecht

Joseph Kessels en Tjip de Jong schreven samen ‘Denken in organisaties: pleidooi voor een nieuwe Verlichting.’ Ze benutten filosofische ideeën en inzichten om een andere kijk te ontwikkelen op organisatievraagstukken van de 21e eeuw. Veel economische wetten die de basis vormden voor het denken in organisaties werken niet meer. Het eenzijdige geloof in marktwerking, vraag en aanbod en winstdenken, zorgt ervoor dat bedrijven krakend tot stilstand komen. Het is hoog tijd om anders te denken over samenwerken, duurzame ontwikkeling en rijkdom. Met o.a. Klaas Rozemond en Simon van der Veer.

View Event →
Napoleon: In de schaduw van de revolutie | Theatercollege Rotterdam
Apr
25
8:00 PM20:00

Napoleon: In de schaduw van de revolutie | Theatercollege Rotterdam

Schrijver en conferencier Bart van Loo brengt Napoleon tot leven in een met lovende recensies ontvangen theatervoorstelling! Napoleon is grote geschiedenis verstild tot een silhouet. Van Loo probeert in deze voorstelling achter het silhouet te kijken, voorbij de clichés, en gaat op zoek gaan naar de mens van vlees en bloed. Dat levert een autobiografische vertelling op waarin hij zijn eigen familiegeschiedenis naast die van Napoleon legt. Zoals altijd bij Van Loo vormen bevlogenheid, humor en kennis van zaken de drijvende kracht van zijn optreden. Tijdens de chanson-tournee leerde hij gitarist en singer-songwriter Geert Hellings kennen die speciaal voor deze voorstelling een even verrassende als poëtische soundtrack componeerde. Met unieke beelden van kunstenaar Koen Broucke.

View Event →
Inspiratiesessie ‘Denken in Organisaties – een nieuwe Verlichting’ | Groningen
Apr
25
1:30 PM13:30

Inspiratiesessie ‘Denken in Organisaties – een nieuwe Verlichting’ | Groningen

Het is hoog tijd om anders na te denken over samenwerken, duurzame ontwikkeling en rijkdom. Maar hoe dan? Tjip de Jong en Joseph Kessels delen een inspirerende routekaart waarmee nieuwe inzichten worden geboden om naar de toekomst van organisaties te kijken. Zij moedigen mensen in organisaties aan zelfstandig en kritisch te durven denken, met meer aandacht voor altruïsme, empathie en duurzaamheid als drijfveren voor het menselijk handelen.

View Event →
Filosofisch café Philos Groningen
Apr
24
8:00 PM20:00

Filosofisch café Philos Groningen

Verbeelding en gender. Door drs. Hilde Hoving, theoloog/filosoof.

Deze avond aandacht voor de feministische kritiek op de traditionele filosofie. Over gelijkheidsdenken van de tweede feministische golf van de jaren zestig van o.a. Simone de Beauvoir. En als reactie daarop het differentie-denken van de derde feministische golf in de jaren tachtig. Aan de hand van filosofe en psychoanalytica Luce Irigaray wordt duidelijk wat dit verschildenken betekent voor de vorming en het verbeelden van een vrouwelijke subjectiviteit en identiteit.

View Event →
Filosofisch Café Drachten – Lezing Henk Manschot
Apr
24
7:30 PM19:30

Filosofisch Café Drachten – Lezing Henk Manschot

Op 24 april organiseert Filosofisch Café Drachten een bijeenkomst in het kader van de Maand van de Filosofie met Henk Manschot. Nietzsche spoorde de mens aan om een ‘Terrasofie’ te ontwikkelen, een nieuwe wijsheid omtrent het leven op aarde. Hij stelde voor om niet de Mens, maar de  Aarde centraal te stellen in onze omgang ermee. Het gaat dan vooral om de wijze waarop wij de aarde  zouden kunnen gaan bewonen en bewerken.

Filosoof Henk Manschot heeft zich verdiept in de persoonlijke zoektocht van Nietzsche en houdt een beargumenteerd pleidooi om het motto ‘Blijf de aarde trouw’ tot leidraad te nemen voor een hedendaagse  ecologische levenskunst. Dit pleidooi omvat zowel een persoonlijke opdracht als een maatschappelijke  oriëntatie voor de toekomst. 

 

 

View Event →
Lezing Antoine de Saint-Exupéry, humanist, schrijver en piloot | Hoogeveen
Apr
24
7:30 PM19:30

Lezing Antoine de Saint-Exupéry, humanist, schrijver en piloot | Hoogeveen

Het bekendste boek van Saint-Exupéry is ongetwijfeld Le petit Prince, in het Nederlands vertaald als De kleine prins en vele malen op toneel gebracht en ook verfilmd. Niels Klinkenberg, docent architectuur en informatiemanagement, vertelt in zijn lezing over het leven en het werk van deze schrijver en luchtvaartpionier, die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog tijdens een verkenningsvlucht is neergeschoten boven de Middellandse Zee. Tijdens de lezing zal Klinkenberg ingaan op de levensfilosofie die Saint-Exupéry ontwikkelde in zijn jaren in de Sahara.

View Event →
Het Filosofisch Diner: De Verbeelding Voorbij | Amsterdam
Apr
24
7:00 PM19:00

Het Filosofisch Diner: De Verbeelding Voorbij | Amsterdam

In 1968 riep de protestgeneratie het behoudende bewind op om te wijken voor de vooruitstrevende verbeelding. De weg werd geplaveid voor ongekende vrijheden en mogelijkheden. Zoveel zelfs, dat nu, vijftig jaar later, onze verbeeldingskracht er zich geen raad meer mee weet.Misschien is 1968 aan zijn doel voorbij geschoten. Leven we in een tijdperk waarin we denken de verbeelding niet meer nodig te hebben? Schuif op 24 april aan en laat je geest de vrije loop in een filosofisch gesprek over verbeelding en macht, onder het genot van een overheerlijke maaltijd een lekker glas wijn.

View Event →
Thinking Planet: Internationaal Filosofiefestival in Utrecht
Apr
21
to Apr 22

Thinking Planet: Internationaal Filosofiefestival in Utrecht

Het internationale filosofiefestival Thinking Planet is voor iedereen die met andere ogen wil kijken naar grote levensvragen. Raak geïnspireerd door ruim 40 nationale en internationale denkers, die ons kennis laten maken met niet-westerse denktradities van over de hele wereld. 
Ontdek bijzondere culturen via lezingen, discussies en workshops en krijg nieuwe inzichten in grote thema’s zoals identiteit, burn-out en het milieu. Leer meer over de oosterse wijsheden, Afrikaanse Ubuntu en islamitische levenskunst. Doe mee met gespreksoefeningen vanuit inheemse culturen als de Maori, kom tot rust met yoga en meditatie en geniet van wereldse muziek, dichtkunst en verrassende storytellers.

View Event →
Nacht van de Filosofie Fryslân
Apr
21
to Apr 22

Nacht van de Filosofie Fryslân

Laat je verbeelding spreken tijdens de 11de editie van de Nacht van de Filosofie Fryslân, op zaterdag 21 april in Leeuwarden. Laat je meevoeren door de lange gangen van de voormalige gevangenis De Blokhuispoort en geniet van een veelzijdig programma boordevol lezingen, debatten, kunst, performances, workshops en muziek. Filosofeer mee met meer dan 20 denkers, wetenschappers en kunstenaars over het thema Verbeelding aan de Macht. Te gast zijn: Jan Bransen, Ignaas Devisch, Jan Drost, Arjen Kleinherenbrink, Dimitri Goossens, Marjolein Lanzing, Jannah Loontjens, Ger Groot en vele anderen. Voor de jongste filosofen is er een speciaal middagprogramma.

 

View Event →
Dag van de Filosofie | Tilburg
Apr
21
1:00 PM13:00

Dag van de Filosofie | Tilburg

De Dag van de Filosofie is een jaarlijks terugkerend evenement in Tilburg dat georganiseerd wordt in het kader van de nationale Maand van de Filosofie. Het thema van de Maand in 2018 is ‘De verbeelding aan de macht’. Tijdens de Dag van de Filosofie zal dit thema ook centraal staan en zullen we dit van veel verschillende kanten belichten. 

View Event →
Utrechtse Dag voor de Filosofie
Apr
21
10:00 AM10:00

Utrechtse Dag voor de Filosofie

Het Departement Filosofie en Religiewetenschappen van de Universiteit Utrecht presenteert met trots haar eerste Utrechtse Dag van de Filosofie. Op 21 april 2018 bieden wij een gevarieerd programma met debatten, lezingen, interviews en een heuse filosofische stadswandeling! We gaan het hebben over alternatieve feiten, Ubuntu, klimaatverandering, straatpolitiek, Chinese perspectieven op moderniteit, dierethiek, filosofie in de stad Utrecht, en nog veel meer. Naast hoofdsprekers Dorothea Gädeke (Goethe Universität, Frankfurt am Main) en Annemarie Kalis (UU) komen tal van filosofen van binnen en buiten de UU aan het woord. En we sluiten af met de filosofisch verantwoorde schrijver en cabaretier Johan Fretz!

View Event →
Workshop Denken in Organisaties - een nieuwe Verlichting | Amsterdam
Apr
20
2:30 PM14:30

Workshop Denken in Organisaties - een nieuwe Verlichting | Amsterdam

Joseph Kessels en Tjip de Jong schreven samen ‘Denken in organisaties: pleidooi voor een nieuwe Verlichting.’ Ze benutten filosofische ideeën en inzichten om een andere kijk te ontwikkelen op organisatievraagstukken van de 21e eeuw. 

Veel economische wetten die de basis vormden voor het denken in organisaties werken niet meer. Het eenzijdige geloof in marktwerking, vraag en aanbod en winstdenken, zorgt ervoor dat bedrijven krakend tot stilstand komen. Het is hoog tijd om anders te denken over samenwerken, duurzame ontwikkeling en rijkdom. Op vrijdag 20 april verzorgen Tjip en Joseph een workshop over dit boek.

View Event →
Filosofische workshop Verbeelding Eindhoven
Apr
20
1:30 PM13:30

Filosofische workshop Verbeelding Eindhoven

In de Maand van de Filosofie is de Verbeelding aan de macht. Maar wat is verbeelding eigenlijk? En wat hebben filosofen te zeggen over verbeelding? Welke betekenis heeft verbeelding bijvoorbeeld in de politiek, als vergezichten en idealen, en in de kunst?


In deze filosofische workshop gaan wij zelf filosoferen over verbeelding. Een open gesprek met elkaar, zelf nadenken, kritische vragen stellen en opnieuw nadenken, wordt afgewisseld met een interactief filosofisch college waarbij wij samen filosofische teksten lezen. Deze werkvorm zorgt ervoor dat wij snel de diepte in kunnen gaan. De workshop duurt drie uur inclusief een pauze.

View Event →
Agora, Dag van de Filosofie voor scholieren | Amsterdam
Apr
20
10:00 AM10:00

Agora, Dag van de Filosofie voor scholieren | Amsterdam

Agora is bedacht om leerlingen filosofie te laten merken dat filosofie niet iets is wat je (vooral) uit boeken leert op school, maar dat het juist ook iets is dat je kan meemaken en waaraan je mee kan doen. Leerlingen maken kennis met eigenzinnige denkers, “echte” filosofen en met elkaar, in een afwisselend programma. Over het algemeen volgen we het thema van de Maand van de Filosofie. Er is ook veel aandacht voor de actuele examenonderwerpen, de auteurs van de examenboeken zijn vaste sprekers. We hopen dat leerlingen Agora vrolijk en verwonderd verlaten, vol nieuwe ideeën!

View Event →
Gedraag je! Normen en waarden in een onbegrensde samenleving | Amsterdam
Apr
19
7:30 PM19:30

Gedraag je! Normen en waarden in een onbegrensde samenleving | Amsterdam

Op 19 april 2018 vindt er een Veritas-Forum plaats in Amsterdam in samenwerking met Stichting voor Christelijke Filosofie. Deze bijeenkomst is in het kader van de Maand van de Filosofie, dat dit jaar als thema heeft ‘Verbeelding aan de macht. 50 jaar na mei ’68’. Zijn de grenzen van de permissive society in zicht? Denk en praat mee in deze speelse en interactieve bijeenkomst. De avond is georganiseerd door studenten en filosofen met als sprekers Hans Boutellier en Jan Hoogland, onze hoogleraar Christelijke filosofie aan de Universiteit Twente. Willeke Stuij zal het gesprek leiden.

View Event →
Voeding en landbouw geven betekenis – lezing prof. Korthals | Amersfoort
Apr
19
7:30 PM19:30

Voeding en landbouw geven betekenis – lezing prof. Korthals | Amersfoort

In deze lezing en uitgebreider in Goed Eten betoogt Michiel Korthals dat voeding en landbouw het menselijk bestaan betekenis geven. Zonder eten geen verbeelding. Maar het zit niet mee, want het huidige voeding en landbouw regime ontneemt de burger via high tech food, junkfood en gemaksvoeding mogelijkheden om zelf te koken en met vrienden, boeren en buurtgenoten met lekkere gewassen aan de gang te gaan. De kloof tussen productie en consumptie brengt vervreemding teweeg bij consumenten en boeren. De dominante opvatting stelt dat je bezig houden met voeding kan worden vervangen door gemaksvoeding. De landbouw opvatting dat productie en kwantiteit centraal moeten staan correspondeert hiermee. Echter, cognitieve, normatieve en expressieve voedselvaardigheden zijn belangrijk voor een vitaal en goed leven. Ze dienen ondersteund te worden door maatschappelijke praktijken, waarin boeren-vaardigheden gestimuleerd worden.

View Event →
Symposium Verbeeldingskracht | Amsterdam
Apr
19
6:30 PM18:30

Symposium Verbeeldingskracht | Amsterdam

In de maand van de filosofie staat ‘Verbeelding’ centraal. In Plein van Siena zullen wij ingaan op de verbeeldingskracht in het denken van Immanuel Kant en Paul Ricoeur. Wij zullen dit doen in de vorm van een symposium zoals Plato dat beschrijft: bij een sobere maaltijd zullen wij, na een inleiding, van gedachten wisselen over enkele teksten.

View Event →
Lezing 'De tragische dimensie van sloop' Helmond
Apr
18
9:00 PM21:00

Lezing 'De tragische dimensie van sloop' Helmond

Als een woningcorporatie of gemeente besluit woningen te slopen, leggen de meeste bewoners zich daar redelijk snel bij neer. Filosoof Esther Didden is juist geïnteresseerd in de enkeling die er zich niet bij neer kan leggen. Om met Nietzsche te spreken is voor hen de aangekondigde sloop van hun woning een last die ze niet kunnen dragen maar evenmin kunnen afwerpen.

In deze lezing worden twee concrete voorbeelden gegeven; twee bewoners die de sloop van hun woning niet konden verdragen. Het liep niet goed met hen af. Hoe dat kon gebeuren, zal Esther Didden in deze lezing toelichten.

View Event →
Utrecht muziektheatervoorstelling KRAAK
Apr
18
8:30 PM20:30

Utrecht muziektheatervoorstelling KRAAK

KRAAK van muziektheatercollectief KASSETT

Talloze mysteries en verborgen werelden gaan schuil achter de fascinerende wereld van geheimtaal. Van stoere jochies op het schoolplein tot wereldleiders, iedereen geniet van het avontuur. Het beruchte Voynich manuscript is de heilige graal van de cryptografie: dit vreemde boek uit de 15e eeuw met bizarre tekeningen en onbegrijpelijke tekens doet hedendaagse wetenschappers nog steeds in het duister tasten. In de voorstelling KRAAK doet muziektheatercollectief KASSETT met behulp van filosoof Ludwig Wittgenstein een verwoede poging het Voynich manuscript te ontraadselen en de code te kraken. Met muziek en filosofie als sleutels onderzoekt KRAAK wat de invloed van taal kan zijn op een wereldbeeld.

View Event →
Lezing Denker des Vaderlands René ten Bos in Bibliotheek Hengelo
Apr
18
8:00 PM20:00

Lezing Denker des Vaderlands René ten Bos in Bibliotheek Hengelo

Tijdens de Maand van de Filosofie spreekt de Denker des Vaderlands in de Bibliotheek Hengelo over het thema van deze maand: Verbeelding aan de Macht. René ten Bos, geboren en getogen in Hengelo, staat erom bekend ingewikkelde materie toegankelijk te kunnen maken en de interactie met het publiek veelvuldig op te zoeken.

View Event →
Utrecht muziektheatervoorstelling KRAAK
Apr
17
8:30 PM20:30

Utrecht muziektheatervoorstelling KRAAK

KRAAK van muziektheatercollectief KASSETT

Talloze mysteries en verborgen werelden gaan schuil achter de fascinerende wereld van geheimtaal. Van stoere jochies op het schoolplein tot wereldleiders, iedereen geniet van het avontuur. Het beruchte Voynich manuscript is de heilige graal van de cryptografie: dit vreemde boek uit de 15e eeuw met bizarre tekeningen en onbegrijpelijke tekens doet hedendaagse wetenschappers nog steeds in het duister tasten. In de voorstelling KRAAK doet muziektheatercollectief KASSETT met behulp van filosoof Ludwig Wittgenstein een verwoede poging het Voynich manuscript te ontraadselen en de code te kraken. Met muziek en filosofie als sleutels onderzoekt KRAAK wat de invloed van taal kan zijn op een wereldbeeld.

View Event →
Lezing Ignaas Devisch over “De naakte waarheid” | Brugge
Apr
17
8:00 PM20:00

Lezing Ignaas Devisch over “De naakte waarheid” | Brugge

Ignaas Devisch staat erom bekend de nuance op te zoeken en een thema vanuit verscheidene invalshoeken te benaderen. Daardoor is hij in staat op een evenwichtige manier tot de kern van zijn onderwerpen te komen. In zijn nieuwe essay “De naakte waarheid” gaat hij op zoek naar de rol die dat evenwicht speelt en hoe we onze blik kunnen verruimen door verschillende standpunten in te nemen. Dit essay schreef Devisch op vraag van de Confituur boekhandels, waar dit boekje exclusief te verkrijgen is.

View Event →