Illustratie: Berto Martinez

DENKER DES VADERLANDS APRIL 2015 - APRIL 2017

 

Marli Huijer

Filosofe Marli Huijer volgt Hans Achterhuis en René Gude op als Denker des Vaderlands. “Ik vind het een enorme eer. Het is een wonderlijk maar prachtig instituut, en mijn twee voorgangers hebben de lat hoog gelegd.”

Huijer (1955) is bijzonder-hoogleraar aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit en lector filosofie aan de Haagse Hogeschool, die ze liefkozend ‘de meest gekleurde hoge school van Nederland’ noemt. Ze is arts, schrijver, feminist, werkte voor de junkiebond en onderzoekt daarnaast nieuwe technologieën, tijd en ritme. De afgelopen jaren werd ze bekend bij het grote publiek met de boeken Ritme (2011) en Discipline (2013) en als opiniemaker, onder meer via het Filosofisch Elftal in Trouw waar zij vanuit de filosofie reflecteert op de actualiteit.

Na tegen-denker Hans Achterhuis en mee-denker Rene Gude kondigt Marli Huijer aan tussen-denken centraal te stellen in haar Denkerschap. Ze zal zich richten op de publieke ruimte als ‘tussenruimte’, en wil zich als filosoof ook letterlijk tussen haar gesprekspartners begeven. Als Denker des Vaderlands wil ik kijken of ik stemmen van anderen, die op een minder goed hoorbare positie zitten dan ik, kan laten klinken.”

Radboud Reflects vroeg Marli Huijer om terug te blikken op haar denkerschap. Als Denker des Vaderlands is het volgens haar de belangrijkste taak de om liefde voor filosofie over te brengen. Daarnaast dien je ook het spreken en denken over de actualiteit naar een hoger niveau te tillen, maar zonder de filosofie te populariseren. Op 21 april draagt zij het stokje over aan René ten Bos tijdens de Nacht van de Filosofie in Nijmegen.

 
Foto René ten Bos ©Corbino

Foto René ten Bos ©Corbino

Denker des Vaderlands april 2017 - april 2019

René ten Bos

Filosoof René ten Bos volgt Marli Huijer, René Gude en Hans Achterhuis op als Denker des Vaderlands. Het tweejarige denkerschap van Ten Bos start op 21 april als hij wordt geïnaugureerd tijdens de Nacht van de Filosofie in De Lindenberg in zijn woonplaats, Nijmegen.

René ten Bos (1959) is hoogleraar filosofie en managementfilosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ten Bos is een oorspronkelijk denker.  Tegendraads en provocatief zet hij met een brede grijns gangbare ideeën opzij en biedt een breed en kritisch perspectief. Hij schuwt geen enkel onderwerp: zo analyseert hij net zo makkelijk de management-wereld als het dierenrijk, gender-vraagstukken of onze omgang met de natuur.

Ten Bos ziet het als de taak van de filosoof vooral niet teveel met de “morele hakbijl” klaar te staan, maar om te gaan met paradoxen. “Para betekent ‘tegen’, en doxa is ‘mening’. Het gaat er dus niet om een mening te hebben, maar om ertegenin te denken, of te laten zien dat een mening te makkelijk is, omdat er verschillende problematische kanten aan om het even aan elke mening zitten.” Als Denker des Vaderlands wil hij de complexiteit van problemen verhelderen.

Bij het publiek is Ten Bos bekend door zijn vele publicaties bij Boom uitgevers Amsterdam. Vorige maand verscheen Dwalen in het antropoceen, waarin hij zich afvraagt of de mens een pest of een zegen is voor de aarde. Voor Bureaucratie is een inktvis ontving hij in 2016 de Socratesbeker voor het prikkelendste filosofieboek van het jaar. Water werd in 2014 genomineerd voor de ECI literatuurprijs.  Als vaste columnist is Ten Bos te lezen in Het Financieele Dagblad.

Tijdens deze maand treedt Ten Bos o.a. op bij de officiële opening op 2 april in Boekhandel Donner te Rotterdam waar het boek Later word ik filosoof wordt gepresenteerd. Dit werk is een bundel interviews van Henk Steenhuis met de nieuwe Denker over belangrijke thema’s in zijn werk: van management tot water. Op het eerste gezicht lijken deze onderwerpen misschien weinig met elkaar te maken te hebben, maar ze hebben voor Ten Bos een duidelijke samenhang. Steeds weer laat hij zien hoe deze fenomenen aan onze grip ontsnappen en juist daardoor de werkelijkheid spannender en rijker maken.

Peter Henk Steenhuis: Later word ik filosoof; het denken van René ten Bos (Boom 104blz., €10). © rv

Peter Henk Steenhuis: Later word ik filosoof; het denken van René ten Bos (Boom 104blz., €10). © rv