Amsterdamse Nacht van de Filosofie
Mar
30
to Mar 31

Amsterdamse Nacht van de Filosofie

De Amsterdamse Nacht van de Filosofie De Nacht van de Filosofie in Amsterdam beloofd een bruisende avond te worden. Femke Halsema opent met de presentatie van haar essay over verbeelding en macht. Denker des Vaderlands prof. René ten Bos vraagt zich af wat wij ons wel verbeelden. Rutger Bregman en Bas Heijne gaan in gesprek over de vraag of de wereld de goede kant uit gaat. De Duitse filosofe Svenja Flasspöhler vertelt over vergeving en Bert Keizer beschouwt het leven zoals alleen hij dat tragisch-komisch kan. Marli Huijer en Frank Meester zingen een strijdlied tegen de inperking van de seksuele verbeelding. Jannah Loontjens blikt op de verbeelding van de jaren zestig en prof. Geert Buelens en Antoine Bodar bespreken of de verbeelding in jaren zestig uit de hand is gelopen. Filosofisch theatermaakster Laura van Dolron sluit de nacht ‘verbeeldig’ af. Wie zin heeft danst met DJ Socrates tot diep in de nacht of volgt het nachtcollege van Jan Flameling.

View Event →
Feest van de Filosofie | Leuven
Mar
31
1:30 PM13:30

Feest van de Filosofie | Leuven

  • 30CC/Schouwburg & STUK Kunstencentrum (map)
  • Google Calendar ICS

De gebeurtenissen van mei ’68, die in ons land door ‘Leuven Vlaams’ werden vooraf gegaan, stonden in het teken van protesten voor meer inspraak en democratisering. De verbeelding werd in de strijd geworpen tegen allerlei vormen van autoriteit en conservatisme. Hoe is het vijftig jaar na datum met de geest van ’68 gesteld? Is de maatschappelijke strijd intussen op alle fronten gestreden? Of zit de geest nog steeds in de fles en staan de echte revoluties nog voor de deur, zoals #MeToo vijftig jaar na de Summer of Love zou kunnen suggereren? Kortom, The Times Are They A-Changin’?

We reflecteren over filosofische thema’s als verbeelding en macht, en over de weerklank ervan in onder meer maatschappij, politiek, kunst en literatuur. Met onder meer Chantal Mouffe, Alicja GescinskaKoen PeetersRudi Laermans, Joost de BlooisSarah BrackeHerman Parret, Carine Fol en Erik Thys

View Event →
Rotterdamse Nacht van de Filosofie
Mar
31
8:00 PM20:00

Rotterdamse Nacht van de Filosofie

Femke Halsema presenteert haar Essay van de Maand van de Filosofie 'Macht en Verbeelding. En verder: waarom lijden zoveel mensen aan een burn-out en werkt mindfulness slecht? Hoe kan logisch nadenken jouw liefdesleven versterken? En wat is de waarde van tradities? Met Femke Halsema, Ger Groot, René ten Bos, Emanuel Rutten, Wessel ten Boom, Awee Prins, Laura van Dolron en Antoine Bodar.

View Event →
Lezing Jan Drost: Als de liefde voorbij is |
Apr
4
8:00 PM20:00

Lezing Jan Drost: Als de liefde voorbij is |

Wat als je geliefde jou van het ene op het andere moment verlaat terwijl hij of zij wat jou betreft had mogen blijven? Het overkomt velen. Zo ook Jan Drost. Na een relatie van tien jaar bleef hij achter met zichzelf, zijn herinneringen en de vraag: wat nu? Bloedeerlijk en rauw neemt Jan Drost je in zijn boek Als de liefde voorbij is mee door alle stadia van zijn liefdesverdriet en probeert ze te duiden met behulp van filosofie, muziek, films en literatuur.

View Event →
Lezing Denken in Organisaties - een nieuwe Verlichting | Amsterdam
Apr
5
3:30 PM15:30

Lezing Denken in Organisaties - een nieuwe Verlichting | Amsterdam

  • Universiteit van Amsterdam, FMG. Gebouw C op de Roeterscampus, ruimte C.0.01 (map)
  • Google Calendar ICS

Joseph Kessels en Tjip de Jong schreven samen ‘Denken in organisaties: pleidooi voor een nieuwe Verlichting.’ Ze benutten filosofische ideeën en inzichten om een andere kijk te ontwikkelen op organisatievraagstukken van de 21e eeuw. Veel economische wetten die de basis vormden voor het denken in organisaties werken niet meer. Het eenzijdige geloof in marktwerking, vraag en aanbod en winstdenken, zorgt ervoor dat bedrijven krakend tot stilstand komen. Het is hoog tijd om anders te denken over samenwerken, duurzame ontwikkeling en rijkdom. Op 5 april geven Tjip en Joseph een lezing over dit boek.

View Event →
deIdee Filosofische Talkshow | Amsterdam
Apr
5
8:00 PM20:00

deIdee Filosofische Talkshow | Amsterdam

  • Stadsschouwburg Amsterdam, SSBA Salon (map)
  • Google Calendar ICS

De maatschappij dicteert zelfontplooiing en ontwikkeling. En niemand die de boot wil missen. Shoppen, kopen, consumeren: we doen het met genotsartikelen, maar helaas ook steeds vaker met onszelf en onze medemensen. Onderwijs is geen opvoeding tot mens meer, maar een investering. Alle dingen – en dus ook relaties – moeten in de eerste plaats ‘leuk’ zijn, en zodra de schwung eruit is zoeken we weer verder.

Tegelijkertijd klinkt onder onze generatie steeds vaker de oproep tot onthouding. Is onthouding ons laatste redmiddel of slechts een nieuw product dat ons verkocht wordt? We praten erover tijdens deIdee, de filosofische talkshow voor de jonge denker, met als hoofdgast de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter.

View Event →
Nacht van de Filosofie | Nijmegen
Apr
7
to Apr 8

Nacht van de Filosofie | Nijmegen

Kunnen we een betere wereld maken door haar simpelweg anders te verbeelden? Kom naar de Nacht van de Filosofie Nijmegen en denk mee over het thema “de verbeelding aan de Macht” met schrijver van het essay van de Maand van de Filosofie Femke Halsema, Denker des Vaderlands René ten Bos, filosoof Jan Bor en nog vele anderen.

View Event →
Filosofiecafé | Maastricht
Apr
8
2:00 PM14:00

Filosofiecafé | Maastricht

Het Filosofiecafé Maastricht bestaat uit een lezing met aansluitend debat over reële utopieën. Het kapitalisme kraakt in zijn voegen. Ongerijmdheden in het kapitalistisch systeem van produceren en distribueren veroorzaken crisis op crisis. De behoefte aan een fundamenteel andere samenleving is groot. Ondanks de diversiteit is er eenstemmigheid over de kernwaarden: gelijkheid, solidariteit en democratie.  Veel problematischer is het vinden van de juiste manier deze idealen te realiseren. Radicale voorstellen wijzen naar een anarchistische oplossing, gematigde grijpen terug op vertrouwde socialistische aanpassingen. Minstens zo interessant is het idee om veranderingen na te streven via de vrijplaatsen en oneffenheden in het kapitalisme zelf. Maar welke zijn dat? Hoeveel kans van slagen heeft deze aanpak?  Kunnen reële utopieën werkelijk bijdragen aan het overwinnen en transformeren van het kapitalisme?

View Event →
Denken in Organisaties - een nieuwe Verlichting | Amsterdam
Apr
9
4:00 PM16:00

Denken in Organisaties - een nieuwe Verlichting | Amsterdam

Filosofie voor leidinggevenden en professionals in organisaties.
Tijdens deze inspiratiesessie:        
✓ Maken we een filosofische manier van denken over organisaties toegankelijk en concreet.
✓ Voorzien we onze prikkelende reflectievragen van inspirerende voorbeelden uit de praktijk, muziek kunst en film.
✓ Behandelen we principiële vragen over o.a. duurzaamheid, autonomie en de grenzen aan de groei.
✓ Gaan we in op de vraag hoe ver het geloof kan gaan in cijfers en economisch gewin als criteria voor alles?
✓ Tonen we een constructieve routekaart voor een veranderkoers of zelfs radicale innovatie.

View Event →
Filosofisch café op de Statenschool Dordrecht
Apr
10
7:00 PM19:00

Filosofisch café op de Statenschool Dordrecht

Doe mee aan de mensenbibilotheek op de Statenschool. Een mensenbibliotheek is een plek waar vragen gesteld worden aan specifieke uitgenodigde mensen en aan elkaar, om zo in gesprek te gaan met elkaar. Een filosofisch gesprek, een gesprek met diepgang, een gesprek dat prikkelende nieuwe vragen oproept over verbeelding. Wat is verbeelding? Kun je je zomaar wat verbeelden of moet je daar wat voor doen? En wat heb je aan verbeelding? Kun je leven zonder verbeelding? In deze bibliotheek kies je zelf de persoon aan wie je je vragen wilt stellen: een filosoof, een actrice en een psycholoog.

Een avond van denken, praten en ontmoeten onder leiding van cultuurhistoricus Jan de Bas en actrice/cabaretier Jennifer Evenhuis.

View Event →
Filosofisch café Philos | Groningen
Apr
10
8:00 PM20:00

Filosofisch café Philos | Groningen

Valt er over smaak te twisten? Over de objectiviteit van schoonheid. Door Daan Evers, Universitair docent Wijsbegeerte, RUG.

Immanuel Kant meende dat de schoonheidservaring aanspraak maakt op universele geldigheid. Iets mooi noemen zou niet alleen een eis insluiten dat anderen hetzelfde ervaren, maar die eis zou ook gerechtvaardigd zijn. Volgens Kant komt de schoonheidservaring voort uit het vrije spel van de verbeelding en het verstand, dat voor iedereen hetzelfde is. Weinig hedendaagse filosofen

zijn het met hem eens. Maar waarom zouden we eigenlijk ontkennen dat schoonheid objectief is?

View Event →
Leiden muziektheatervoorstelling KRAAK
Apr
10
8:15 PM20:15

Leiden muziektheatervoorstelling KRAAK

  • Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal (map)
  • Google Calendar ICS

KRAAK van muziektheatercollectief KASSETT

Talloze mysteries en verborgen werelden gaan schuil achter de fascinerende wereld van geheimtaal. Van stoere jochies op het schoolplein tot wereldleiders, iedereen geniet van het avontuur. Het beruchte Voynich manuscript is de heilige graal van de cryptografie: dit vreemde boek uit de 15e eeuw met bizarre tekeningen en onbegrijpelijke tekens doet hedendaagse wetenschappers nog steeds in het duister tasten. In de voorstelling KRAAK doet muziektheatercollectief KASSETT met behulp van filosoof Ludwig Wittgenstein een verwoede poging het Voynich manuscript te ontraadselen en de code te kraken. Met muziek en filosofie als sleutels onderzoekt KRAAK wat de invloed van taal kan zijn op een wereldbeeld.

View Event →
Filosofische Salon met Jan Flameling | Amsterdam
Apr
13
8:00 PM20:00

Filosofische Salon met Jan Flameling | Amsterdam

Opnieuw: verbeelding aan de macht! 
Filosofische Salon met Jan Flameling
De jaren zestig: de tijd dat nieuwe denkbeelden de ronde deden en gebruikt werden als bronnen van inspiratie voor een radicale verandering van onszelf en de maatschappij. En nu? Is het niet opnieuw tijd voor de verbeelding aan de macht? Zo ja, van welke nieuwe, andere denkbeelden zouden we dan gebruik kunnen maken?
In deze Filosofische Salon presenteer ik een aantal van de nieuwe denkbeelden: engaged buddhism (Thich Nhat Hanh), co-immunisme (Peter Sloterdijk), ecologisch wezen (Timothy Morton), donuteconomie (Kate Raworth), agonistische politiek (Chantal Mouffe).

View Event →
Groningse Nacht van de Filosofie
Apr
13
to Apr 14

Groningse Nacht van de Filosofie

Heb je 3000 facebook-vrienden, post je foto’s van je cappuccino’s op Instagram, date je via Tinder? Of ben je juist he-le-maal klaar met je smartphone. Hoe dan ook: dan is deze editie van de Groningse Nacht van de Filosofie écht wat voor jou. We dagen bekende wijsgeren en vakfilosofen uit te vertellen over offline zijn in een wereld die altijd online is. Met meer dan 30 sprekers uit binnen- en buitenland bieden we dit jaar nóg meer filosofische gesprekken, lezingen en interviews dan ooit tevoren. Met Maxim Februari, Hans Schnitzler, Miriam Rasch, Marjan Slob, Hans De Bruijn en vele anderen. 

View Event →
Den Haag muziektheatervoorstelling KRAAK
Apr
13
8:30 PM20:30

Den Haag muziektheatervoorstelling KRAAK

KRAAK van muziektheatercollectief KASSETT

Talloze mysteries en verborgen werelden gaan schuil achter de fascinerende wereld van geheimtaal. Van stoere jochies op het schoolplein tot wereldleiders, iedereen geniet van het avontuur. Het beruchte Voynich manuscript is de heilige graal van de cryptografie: dit vreemde boek uit de 15e eeuw met bizarre tekeningen en onbegrijpelijke tekens doet hedendaagse wetenschappers nog steeds in het duister tasten. In de voorstelling KRAAK doet muziektheatercollectief KASSETT met behulp van filosoof Ludwig Wittgenstein een verwoede poging het Voynich manuscript te ontraadselen en de code te kraken. Met muziek en filosofie als sleutels onderzoekt KRAAK wat de invloed van taal kan zijn op een wereldbeeld.

View Event →
Uitreiking Hypatia-prijs | Amsterdam
Apr
14
2:00 PM14:00

Uitreiking Hypatia-prijs | Amsterdam

  • Doelenzaal Universiteitsbibliotheek UvA (map)
  • Google Calendar ICS

Op 14 april wordt de eerste Hypatia-prijs uitgereikt aan het beste, meest prikkelende en actuele filosofieboek uit 2016 en 2017 geschreven door een vrouw.

Met het instellen van deze tweejaarlijkse prijs wil de vereniging Society for Women in Philosophy (SWIP) een podium bieden aan vrouwelijke filosofen die werkzaam zijn in Nederland en Vlaanderen. De prijs is vernoemd naar de Griekse filosofe Hypatia (ca 355-415). Zij was befaamd om haar wiskundige en astronomische kennis. Tegenwoordig fungeert ze als symbool van het feminisme. 

View Event →
Nacht van de Filosofie Den Haag
Apr
14
to Apr 15

Nacht van de Filosofie Den Haag

Zaterdagavond 14 april vindt de Nacht van de Filosofie Den Haag plaats. Elk jaar in april, tijdens de landelijke Maand van de Filosofie, laten verschillende steden in het land zich van hun filosofische kant zien. Sinds 2016 heeft Den Haag zijn eigen Nacht van de Filosofie; denkers van naam en aanstormend filosofietalent geven lezingen en workshops.

View Event →
Filosofiemiddag Verbeelding aan de macht | Eindhoven
Apr
15
2:00 PM14:00

Filosofiemiddag Verbeelding aan de macht | Eindhoven

Deze middag biedt Leo van Gerwen alle ruimte voor een gezamenlijk, filosofisch gesprek. Duik dieper in het thema van de Maand van de Filosofie: Verbeelding aan de macht.

1968 was een revolutionair jaar waarin wereldwijd conservatieve systemen en traditionele maatschappelijke verhoudingen werden aangevochten. Studenten, vrouwen, zwarten en arbeiders verzamelden zich in vaak ludiek maar soms ook woedend protest. ‘De verbeelding aan de macht’ was een veelgebruikte slogan. Vijftig jaar na dato maken we de balans op tijdens de Maand van de Filosofie. Wat is er overgebleven van het jaren ’60 idealisme waarin verbeelding in de strijd werd geworpen tegen autoriteiten?

View Event →
Lezing Ignaas Devisch over “De naakte waarheid” | Brugge
Apr
17
8:00 PM20:00

Lezing Ignaas Devisch over “De naakte waarheid” | Brugge

Ignaas Devisch staat erom bekend de nuance op te zoeken en een thema vanuit verscheidene invalshoeken te benaderen. Daardoor is hij in staat op een evenwichtige manier tot de kern van zijn onderwerpen te komen. In zijn nieuwe essay “De naakte waarheid” gaat hij op zoek naar de rol die dat evenwicht speelt en hoe we onze blik kunnen verruimen door verschillende standpunten in te nemen. Dit essay schreef Devisch op vraag van de Confituur boekhandels, waar dit boekje exclusief te verkrijgen is.

View Event →
Utrecht muziektheatervoorstelling KRAAK
Apr
17
8:30 PM20:30

Utrecht muziektheatervoorstelling KRAAK

KRAAK van muziektheatercollectief KASSETT

Talloze mysteries en verborgen werelden gaan schuil achter de fascinerende wereld van geheimtaal. Van stoere jochies op het schoolplein tot wereldleiders, iedereen geniet van het avontuur. Het beruchte Voynich manuscript is de heilige graal van de cryptografie: dit vreemde boek uit de 15e eeuw met bizarre tekeningen en onbegrijpelijke tekens doet hedendaagse wetenschappers nog steeds in het duister tasten. In de voorstelling KRAAK doet muziektheatercollectief KASSETT met behulp van filosoof Ludwig Wittgenstein een verwoede poging het Voynich manuscript te ontraadselen en de code te kraken. Met muziek en filosofie als sleutels onderzoekt KRAAK wat de invloed van taal kan zijn op een wereldbeeld.

View Event →
Lezing Denker des Vaderlands René ten Bos in Bibliotheek Hengelo
Apr
18
8:00 PM20:00

Lezing Denker des Vaderlands René ten Bos in Bibliotheek Hengelo

Tijdens de Maand van de Filosofie spreekt de Denker des Vaderlands in de Bibliotheek Hengelo over het thema van deze maand: Verbeelding aan de Macht. René ten Bos, geboren en getogen in Hengelo, staat erom bekend ingewikkelde materie toegankelijk te kunnen maken en de interactie met het publiek veelvuldig op te zoeken.

View Event →
Utrecht muziektheatervoorstelling KRAAK
Apr
18
8:30 PM20:30

Utrecht muziektheatervoorstelling KRAAK

KRAAK van muziektheatercollectief KASSETT

Talloze mysteries en verborgen werelden gaan schuil achter de fascinerende wereld van geheimtaal. Van stoere jochies op het schoolplein tot wereldleiders, iedereen geniet van het avontuur. Het beruchte Voynich manuscript is de heilige graal van de cryptografie: dit vreemde boek uit de 15e eeuw met bizarre tekeningen en onbegrijpelijke tekens doet hedendaagse wetenschappers nog steeds in het duister tasten. In de voorstelling KRAAK doet muziektheatercollectief KASSETT met behulp van filosoof Ludwig Wittgenstein een verwoede poging het Voynich manuscript te ontraadselen en de code te kraken. Met muziek en filosofie als sleutels onderzoekt KRAAK wat de invloed van taal kan zijn op een wereldbeeld.

View Event →
Lezing 'De tragische dimensie van sloop' Helmond
Apr
18
9:00 PM21:00

Lezing 'De tragische dimensie van sloop' Helmond

Als een woningcorporatie of gemeente besluit woningen te slopen, leggen de meeste bewoners zich daar redelijk snel bij neer. Filosoof Esther Didden is juist geïnteresseerd in de enkeling die er zich niet bij neer kan leggen. Om met Nietzsche te spreken is voor hen de aangekondigde sloop van hun woning een last die ze niet kunnen dragen maar evenmin kunnen afwerpen.

In deze lezing worden twee concrete voorbeelden gegeven; twee bewoners die de sloop van hun woning niet konden verdragen. Het liep niet goed met hen af. Hoe dat kon gebeuren, zal Esther Didden in deze lezing toelichten.

View Event →
Symposium Verbeeldingskracht | Amsterdam
Apr
19
6:30 PM18:30

Symposium Verbeeldingskracht | Amsterdam

In de maand van de filosofie staat ‘Verbeelding’ centraal. In Plein van Siena zullen wij ingaan op de verbeeldingskracht in het denken van Immanuel Kant en Paul Ricoeur. Wij zullen dit doen in de vorm van een symposium zoals Plato dat beschrijft: bij een sobere maaltijd zullen wij, na een inleiding, van gedachten wisselen over enkele teksten.

View Event →
Voeding en landbouw geven betekenis – lezing prof. Korthals | Amersfoort
Apr
19
7:30 PM19:30

Voeding en landbouw geven betekenis – lezing prof. Korthals | Amersfoort

In deze lezing en uitgebreider in Goed Eten betoogt Michiel Korthals dat voeding en landbouw het menselijk bestaan betekenis geven. Zonder eten geen verbeelding. Maar het zit niet mee, want het huidige voeding en landbouw regime ontneemt de burger via high tech food, junkfood en gemaksvoeding mogelijkheden om zelf te koken en met vrienden, boeren en buurtgenoten met lekkere gewassen aan de gang te gaan. De kloof tussen productie en consumptie brengt vervreemding teweeg bij consumenten en boeren. De dominante opvatting stelt dat je bezig houden met voeding kan worden vervangen door gemaksvoeding. De landbouw opvatting dat productie en kwantiteit centraal moeten staan correspondeert hiermee. Echter, cognitieve, normatieve en expressieve voedselvaardigheden zijn belangrijk voor een vitaal en goed leven. Ze dienen ondersteund te worden door maatschappelijke praktijken, waarin boeren-vaardigheden gestimuleerd worden.

View Event →
Filosofische workshop Verbeelding Eindhoven
Apr
20
1:30 PM13:30

Filosofische workshop Verbeelding Eindhoven

In de Maand van de Filosofie is de Verbeelding aan de macht. Maar wat is verbeelding eigenlijk? En wat hebben filosofen te zeggen over verbeelding? Welke betekenis heeft verbeelding bijvoorbeeld in de politiek, als vergezichten en idealen, en in de kunst?


In deze filosofische workshop gaan wij zelf filosoferen over verbeelding. Een open gesprek met elkaar, zelf nadenken, kritische vragen stellen en opnieuw nadenken, wordt afgewisseld met een interactief filosofisch college waarbij wij samen filosofische teksten lezen. Deze werkvorm zorgt ervoor dat wij snel de diepte in kunnen gaan. De workshop duurt drie uur inclusief een pauze.

View Event →
Workshop Denken in Organisaties - een nieuwe Verlichting | Amsterdam
Apr
20
2:30 PM14:30

Workshop Denken in Organisaties - een nieuwe Verlichting | Amsterdam

Joseph Kessels en Tjip de Jong schreven samen ‘Denken in organisaties: pleidooi voor een nieuwe Verlichting.’ Ze benutten filosofische ideeën en inzichten om een andere kijk te ontwikkelen op organisatievraagstukken van de 21e eeuw. 

Veel economische wetten die de basis vormden voor het denken in organisaties werken niet meer. Het eenzijdige geloof in marktwerking, vraag en aanbod en winstdenken, zorgt ervoor dat bedrijven krakend tot stilstand komen. Het is hoog tijd om anders te denken over samenwerken, duurzame ontwikkeling en rijkdom. Op vrijdag 20 april verzorgen Tjip en Joseph een workshop over dit boek.

View Event →
Utrechtse Dag voor de Filosofie
Apr
21
10:00 AM10:00

Utrechtse Dag voor de Filosofie

Het Departement Filosofie en Religiewetenschappen van de Universiteit Utrecht presenteert met trots haar eerste Utrechtse Dag van de Filosofie. Op 21 april 2018 bieden wij een gevarieerd programma met debatten, lezingen, interviews en een heuse filosofische stadswandeling! We gaan het hebben over alternatieve feiten, Ubuntu, klimaatverandering, straatpolitiek, Chinese perspectieven op moderniteit, dierethiek, filosofie in de stad Utrecht, en nog veel meer. Naast hoofdsprekers Dorothea Gädeke (Goethe Universität, Frankfurt am Main) en Annemarie Kalis (UU) komen tal van filosofen van binnen en buiten de UU aan het woord. En we sluiten af met de filosofisch verantwoorde schrijver en cabaretier Johan Fretz!

View Event →
Nacht van de Filosofie Fryslân
Apr
21
to Apr 22

Nacht van de Filosofie Fryslân

Laat je verbeelding spreken tijdens de 11de editie van de Nacht van de Filosofie Fryslân, op zaterdag 21 april in Leeuwarden. Laat je meevoeren door de lange gangen van de voormalige gevangenis De Blokhuispoort en geniet van een veelzijdig programma boordevol lezingen, debatten, kunst, performances, workshops en muziek. Filosofeer mee met meer dan 20 denkers, wetenschappers en kunstenaars over het thema Verbeelding aan de Macht. Te gast zijn: Jan Bransen, Ignaas Devisch, Jan Drost, Arjen Kleinherenbrink, Dimitri Goossens, Marjolein Lanzing, Jannah Loontjens, Ger Groot en vele anderen. Voor de jongste filosofen is er een speciaal middagprogramma.

 

View Event →
Thinking Planet: Internationaal Filosofiefestival in Utrecht
Apr
21
to Apr 22

Thinking Planet: Internationaal Filosofiefestival in Utrecht

Het internationale filosofiefestival Thinking Planet is voor iedereen die met andere ogen wil kijken naar grote levensvragen. Raak geïnspireerd door ruim 40 nationale en internationale denkers, die ons kennis laten maken met niet-westerse denktradities van over de hele wereld. 
Ontdek bijzondere culturen via lezingen, discussies en workshops en krijg nieuwe inzichten in grote thema’s zoals identiteit, burn-out en het milieu. Leer meer over de oosterse wijsheden, Afrikaanse Ubuntu en islamitische levenskunst. Doe mee met gespreksoefeningen vanuit inheemse culturen als de Maori, kom tot rust met yoga en meditatie en geniet van wereldse muziek, dichtkunst en verrassende storytellers.

View Event →
Lezing Antoine de Saint-Exupéry, humanist, schrijver en piloot | Hoogeveen
Apr
24
7:30 PM19:30

Lezing Antoine de Saint-Exupéry, humanist, schrijver en piloot | Hoogeveen

Het bekendste boek van Saint-Exupéry is ongetwijfeld Le petit Prince, in het Nederlands vertaald als De kleine prins en vele malen op toneel gebracht en ook verfilmd. Niels Klinkenberg, docent architectuur en informatiemanagement, vertelt in zijn lezing over het leven en het werk van deze schrijver en luchtvaartpionier, die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog tijdens een verkenningsvlucht is neergeschoten boven de Middellandse Zee. Tijdens de lezing zal Klinkenberg ingaan op de levensfilosofie die Saint-Exupéry ontwikkelde in zijn jaren in de Sahara.

View Event →
Filosofisch Café Drachten – Lezing Henk Manschot
Apr
24
7:30 PM19:30

Filosofisch Café Drachten – Lezing Henk Manschot

Op 24 april organiseert Filosofisch Café Drachten een bijeenkomst in het kader van de Maand van de Filosofie met Henk Manschot. Nietzsche spoorde de mens aan om een ‘Terrasofie’ te ontwikkelen, een nieuwe wijsheid omtrent het leven op aarde. Hij stelde voor om niet de Mens, maar de  Aarde centraal te stellen in onze omgang ermee. Het gaat dan vooral om de wijze waarop wij de aarde  zouden kunnen gaan bewonen en bewerken.

Filosoof Henk Manschot heeft zich verdiept in de persoonlijke zoektocht van Nietzsche en houdt een beargumenteerd pleidooi om het motto ‘Blijf de aarde trouw’ tot leidraad te nemen voor een hedendaagse  ecologische levenskunst. Dit pleidooi omvat zowel een persoonlijke opdracht als een maatschappelijke  oriëntatie voor de toekomst. 

 

 

View Event →
Filosofisch café Philos Groningen
Apr
24
8:00 PM20:00

Filosofisch café Philos Groningen

Verbeelding en gender. Door drs. Hilde Hoving, theoloog/filosoof.

Deze avond aandacht voor de feministische kritiek op de traditionele filosofie. Over gelijkheidsdenken van de tweede feministische golf van de jaren zestig van o.a. Simone de Beauvoir. En als reactie daarop het differentie-denken van de derde feministische golf in de jaren tachtig. Aan de hand van filosofe en psychoanalytica Luce Irigaray wordt duidelijk wat dit verschildenken betekent voor de vorming en het verbeelden van een vrouwelijke subjectiviteit en identiteit.

View Event →
Napoleon: In de schaduw van de revolutie | Theatercollege Rotterdam
Apr
25
8:00 PM20:00

Napoleon: In de schaduw van de revolutie | Theatercollege Rotterdam

Schrijver en conferencier Bart van Loo brengt Napoleon tot leven in een met lovende recensies ontvangen theatervoorstelling! Napoleon is grote geschiedenis verstild tot een silhouet. Van Loo probeert in deze voorstelling achter het silhouet te kijken, voorbij de clichés, en gaat op zoek gaan naar de mens van vlees en bloed. Dat levert een autobiografische vertelling op waarin hij zijn eigen familiegeschiedenis naast die van Napoleon legt. Zoals altijd bij Van Loo vormen bevlogenheid, humor en kennis van zaken de drijvende kracht van zijn optreden. Tijdens de chanson-tournee leerde hij gitarist en singer-songwriter Geert Hellings kennen die speciaal voor deze voorstelling een even verrassende als poëtische soundtrack componeerde. Met unieke beelden van kunstenaar Koen Broucke.

View Event →
Lezing Denken in Organisaties - een nieuwe Verlichting | Utrecht
Apr
26
1:30 PM13:30

Lezing Denken in Organisaties - een nieuwe Verlichting | Utrecht

Joseph Kessels en Tjip de Jong schreven samen ‘Denken in organisaties: pleidooi voor een nieuwe Verlichting.’ Ze benutten filosofische ideeën en inzichten om een andere kijk te ontwikkelen op organisatievraagstukken van de 21e eeuw. Veel economische wetten die de basis vormden voor het denken in organisaties werken niet meer. Het eenzijdige geloof in marktwerking, vraag en aanbod en winstdenken, zorgt ervoor dat bedrijven krakend tot stilstand komen. Het is hoog tijd om anders te denken over samenwerken, duurzame ontwikkeling en rijkdom. Met o.a. Klaas Rozemond en Simon van der Veer.

View Event →
Gentse Dag van de Filosofie | Verbeelding aan de macht!
Apr
28
1:00 PM13:00

Gentse Dag van de Filosofie | Verbeelding aan de macht!

Gentse Dag van de Filosofie | Verbeelding aan de macht!

Een filosofisch programma vol lezingen en workshops

‘Verbeelding aan de macht’ was een veelgebruikte slogan in het revolutionaire jaar 1968, toen wereldwijd conservatieve systemen en traditionele maatschappelijke verhoudingen werden aangevochten. Ook in Gent roerden studenten én proffen zich tegen de betuttelende, patriarchale samenleving. Wat is er 50 jaar na datum overgebleven van het jaren ’60 idealisme waar verbeelding in de strijd werd geworpen tegen autoriteiten? En kunnen filosofen de wereld veranderen? We zoeken het uit via filosofische dwaaltochten, een Socratisch gesprek, stand-upfilosofie, tal van debatten en lezingen met o.a. Kris Pint, Alicja Gescinska, Laura van Dolron, Jean Paul Van Bendegem, Gily Coene, Matthias Lievens, Hind Fraihi, Stijn Bruers, Gertrudis Van de Vijver, Arjen Mulder ...

 

 

View Event →