Nieuw Licht op opvoeden
Mar
29
8:00 pm20:00

Nieuw Licht op opvoeden

 • De Rode Hoed

Nieuw Licht op opvoeden

Daan Roovers over Rousseau en het Jeugdjournaal. Alles is goed zoals het uit de handen van de Schepper komt, alles raakt verdorven in de handen van de mens', schreef Rousseau in zijn Emile, où de l'Education uit 1762, waarschijnlijk het beroemdste boek over opvoeding ooit. Laat het kind vooral kind zijn, en bescherm het zoveel mogelijk tegen de grote-mensenwereld, is zijn boodschap

Lezing Henk Manschot – Blijf de aarde trouw
Mar
30
8:00 pm20:00

Lezing Henk Manschot – Blijf de aarde trouw

 • GSp Groningen

Blijf de aarde trouw. Oftewel: over ‘ecologische levenskunst’. Lezing door filosoof en oud-hoogleraar Henk Manschot over zijn gelijknamige boek uit 2016: Blijf de aarde trouw. Pleidooi voor een nietzscheaanse terrasofie. Hoe kan de beroemde filosoof Friedrich Nietzsche van betekenis zijn in een ecologische levensstijl?

Nacht Van De Filosofie Trevianum – Oorlog en Vrede
Mar
31
Apr 1

Nacht Van De Filosofie Trevianum – Oorlog en Vrede

 • Trevianum Sittard

De Nacht van de Filosofie wordt georganiseerd door enthousiaste leerlingen van de Trevianum Scholengroep in Sittard onder leiding van filosofie docent Jan Geurts. Dit jaar zal het in het teken staan van het thema: Oorlog & Vrede. Luister naar de lezing van Teun Voeten, debatteer mee met vertegenwoordigers van het leger, de religie, de politiek en de psychologie over Oorlog & Vrede, doe mee met een van de workshops en borrel na in het filosofische café.

Concert Poolse band Hengelo NvdFF XL
Mar
31
8:00 pm20:00

Concert Poolse band Hengelo NvdFF XL

 • Neushoorn

Vrijdag 31 maart wordt alvast getoast op de 10de Nacht van de Filosofie Fryslân XL met een gratis concert van de Poolse band Hengelo. Zaterdag 1 april vindt voor de 10de keer de Nacht van de Filosofie Fryslân plaats. Een jubileum dat op meerdere locaties met meer dan twintig sprekers en artiesten gevierd zal worden.

  Een winterplan – Filosofische theatervoorstelling
Mar
31
8:30 pm20:30

 Een winterplan – Filosofische theatervoorstelling

Een Winterplan door OT Rotterdam een filosofische voorstelling over het denken en de liefde ingeleid door filosofiecollege's en uitgeleid door een gesprek met ‘de gast van de dag’ i.s.m. SWIP.NL (Society for Women in Philosophy), met o.a. (9/4) Cris van der Hoek (11/4), Joke Hermsen (12/4), Simone van Saarloos (13/4), Ferial Saatchi (22/4).

Erasmus Experience
Apr
1
Apr 30

Erasmus Experience

 • Bibliotheek Rotterdam

De Erasmus Experience is een langlopende tentoonstelling (27-12-2016 t/m 29-09-2018) over het gedachtengoed van Erasmus. Een aanrader voor jong (vanaf 10 jaar) en oud. Kom langs en ervaar de Erasmus Experience!

Lezing Frank Westerman – In het land van de ja-knikkers
Apr
1
10:30 am10:30

Lezing Frank Westerman – In het land van de ja-knikkers

 • Boekhandel Van de Ven Soest

In de stijl van zijn klassieker De graanrepubliek voert Frank Westerman de lezer mee door het veranderende Nederland van de afgelopen vijfentwintig jaar. Weg van het randstedelijke gewoel toont hij onverwachte, ongeziene gezichten van het drassige achterland en zijn bewoners.
In het land van de ja-knikkers is een collectie van oer-Hollandse reportages en persoonlijke vertellingen van een eigenzinnige, bevlogen schrijver wiens werk tot het meest vertaalde van de Nederlandse literatuur behoort. Moeiteloos rijgen de bijeengebrachte verhalen in deze bundel zich aaneen tot een kritische ode aan een land waar je ondanks alles niet niet van kunt houden.

 Feest van de Filosofie – Leuven
Apr
1
1:30 pm13:30

Feest van de Filosofie – Leuven

 • 30CC/Schouwburg Leuven

Het Feest van de Filosofie staat dit jaar stil bij het thema Rust. Met een openingslezing van Simon Blackburn en lezingen, panelgesprekken en workshops met onder meer Ton Lemaire, Joke Hermsen, Dirk De Wachter, Paul Moyaert, Paul Bowman, Geert Peymen en vele anderen.

Nacht van de Filosofie Fryslân XL
Apr
1
Apr 2

Nacht van de Filosofie Fryslân XL

 • Tresoar

Zaterdag 1 april vindt voor de 10de keer de Nacht van de Filosofie Fryslân plaats. Een jubileum dat op meerdere locaties met meer dan twintig sprekers en artiesten gevierd zal worden. Centraal staan de meest populaire thema’s van de afgelopen jaren. Te gast zijn o.a: Wouter Kusters, Maarten Doorman, Afshin Ellian en Jabik Veenbaas.

Kinderlogica, filosoferen met basisschoolleerlingen
Apr
2
2:00 pm14:00

Kinderlogica, filosoferen met basisschoolleerlingen

 • Boekhandel de Vries Haarlem

Filosoof Sabine Wassenberg, schrijver van het boek Kinderlogica, filosoferen op een multiculturele school, vertelt iets over filosoferen en gaat een filosofisch gesprek met een groep deelnemers begeleiden. Het gaat dan om vragen als: Hoe maak je keuzes? Moet je voor iedereen respect hebben? De bijeenkomst is voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar.

Opening Maand van de Filosofie
Apr
2
4:00 pm16:00

Opening Maand van de Filosofie

 • Boekhandel Donner Rotterdam

De opening van de Maand van de Filosofie in Boekhandel Donner. Te gast zijn Joke Hermsen over haar essay Melancholie van de onrust en aanstaand Denker des Vaderlands René ten Bos over de bundel Later word ik filosoof.

Oordeel zelf! Lezing Coen Simon
Apr
3
8:00 pm20:00

Oordeel zelf! Lezing Coen Simon

 • Doopgezinde Kerk Groningen

Filosoof en opiniemaker Coen Simon spreekt over zijn nieuwste boek, dat in april verschijnt. Het biedt “handvatten om te overleven in een tijd waarin niemand hetzelfde wil en iedereen hetzelfde doet”. Deze lezing wordt georganiseerd samen met STUFF, de studievereniging van de Faculteit Filosofie. De lezing zal beginnen om 20.00 uur, in de Doopsgezinde Kerk, aan Oude Boteringestraat 33.

Omgaan met leegte
Apr
4
8:00 pm20:00

Omgaan met leegte

 • La Scuola Nootdorp

Tijdens de Maand van de Filosofie organiseert de Academie voor Levenskunst de cursus 'Omgaan met leegte' op 4, 11 en 25 april.

Lezing Kees Schuyt – Spinoza en de vreugde van het inzicht
Apr
4
8:00 pm20:00

Lezing Kees Schuyt – Spinoza en de vreugde van het inzicht

 • Boekhandel Van de Ven Soest

Spinoza lezen blijft lastig, maar Kees Schuyt presenteert niet de zoveelste inleiding in het denken van Spinoza (1632-1677):  hij doet verslag van de persoonlijke, vijfentwintig jaar durende zoektocht om de vaak moeilijke thema’s van Spinoza onder de knie te krijgen. Met zijn behandeling van alle geschriften, in chronologische volgorde, brengt Schuyt een prachtig beeld van Spinoza naar voren als een consequent filosoof van de vrijheid. Op 4 april geeft Schuyt een speciale lezing bij Boekhandel Van de Ven.

Is er meer tussen werken en uitrusten?
Apr
5
8:00 pm20:00

Is er meer tussen werken en uitrusten?

 • De Sociëteit van de NSU Utrecht

Is rusten een noodzakelijk kwaad; slechts een pauze die noodzakelijk is voor de volgende prestatie? Is rust niet meer dan een middel om de race vol te houden, of is rust een doel op zichzelf? Vrezen wij rust en is drukte uiteindelijk een vlucht voor onszelf? Deze avond gaan we actief op zoek naar ‘echte’ rust; de rust die gevierd kan worden.
Veritas Forum en Stichting voor Christelijke Filosofie organiseren een avond die onder leiding staat van filosoof Robert van Putten, waarin we actief zoeken naar rust. Zoek je mee?

Lezing Joke Hermsen – Melancholie van de onrust
Apr
5
8:00 pm20:00

Lezing Joke Hermsen – Melancholie van de onrust

 • Bibliotheek Het Markiezaat Bergen op Zoom

In haar essay voor de Maand van de Filosofie 2017, getiteld 'Melancholie in tijden van onrust', onderzoekt Joke Hermsen het kantelpunt waarop de mens nog net over voldoende moed, daadkracht en hoop beschikt om het tij te doen keren en een nieuwe verhouding tot de wereld en zichzelf te zoeken. Op 5 april spreekt zij in Bibliotheek Het Markiezaat in Bergen op zoom.

Lezing Jan Warndorff
Apr
6
3:30 pm15:30

Lezing Jan Warndorff

 • Universiteit van Humanistiek Utrecht

De populariteit van levenskunst en mindfulness laat zien dat steeds meer mensen zoeken naar houvast in het leven zelf. Maar opvallend genoeg stellen zelfs levenskunstfilosofen niet de cruciale vraag: wat bedoelen we precies met ‘het leven zelf’? Voortbouwend op het denken van Ortega y Gasset en inzichten uit het boeddhisme ontwikkelt Jan Warndorff een vernieuwende filosofie die het alledaagse leven centraal stelt. Deze ‘filosofie van het boerenverstand’ staat geheel in het teken van de moraal. Op 6 april geeft Jan Warndorff een lezing aan de Universiteit van Humanistiek.

Rust in roerige tijden – door Emma FitzGerald
Apr
6
8:00 pm20:00

Rust in roerige tijden – door Emma FitzGerald

 • Bibliotheek Veghel

Hoe stil te staan, hoe rust te vinden in de drukte van alledag? Wat is innerlijke rust en is dit nastrevenswaardig? Tijdens de workshops (twee avonden) wordt onder leiding van Emma FitzGerald het thema 'rust' besproken aan de hand van het Socratische gesprek.

Onrust alom in Europa – Metaforum Assen
Apr
7
7:30 pm19:30

Onrust alom in Europa – Metaforum Assen

 • Kunstplaza Schurer (vijfde etage Warenhuis Vanderveen) 

Metaforum Assen organiseert in het kader van de Maand van de Filosofie een avond met cultuurhistoricus Thomas von der Dunk over Onrust alom in Europa.

Onrust voelen we overal om ons heen. Van spanning tussen de elite en het ‘gewone volk’ tot een assertief Rusland. Van vluchtelingenstromen tot terroristische aanslagen. En van toenemende ongelijkheid tot verkiezingen die populisten aan de macht brengen. Cultuurhistoricus Thomas von der Dunk signaleert zeven plagen die Europa teisteren: de eurocrisis, vluchtelingencrisis, nationalistische crisis, democratische crisis, rechtsstatelijke crisis, geopolitieke crisis en religieuze crisis. Daar voegt Von der Dunk nu Donald Trump als achtste plaag aan toe. 

Groningse Nacht van de Filosofie
Apr
7
Apr 8

Groningse Nacht van de Filosofie

 • Groninger Forum

De Groningse Nacht van de Filosofie, een filosofiefestival met lezingen, muziek en gesprekken. Bekende wijsgeren en vakfilosofen vertellen over outsiders, oftewel buitenstaanders: Hoe moeten we omgaan met psychopaten? Welke filosofen waren zelf een outsider? Wat is de waarde van inburgeringscursussen? Verder: presentaties en gesprekken over mindfulness, rusteloosheid, en het belang van verveling. Met: Bas Haring, Denker des Vaderlands Marli Huijer, Trudy Dehue, Joke Hermsen, Ignaas Devisch, Lodi Nauta, Thijs Lijster, Martin van Hees met muzikale toelichting door Hans Vandenburg van Gruppo Sportivo en vele anderen!

Boekpresentatie: Arjen Kleinherenbrink - Alles is een machine
Apr
8
4:00 pm16:00

Boekpresentatie: Arjen Kleinherenbrink - Alles is een machine

 • Boekhandel Dekker vd Vegt Nijmegen

De nieuwe Denker des Vaderlands Rene ten Bos zal Arjen Kleinherenbrink interviewen over zijn boek 'Alles is een machine'. De boekpresentatie vindt plaats in de Maand van de Filosofie, op zaterdag 8 april vanaf 16.00 uur in boekhandel Dekker vd Vegt in Nijmegen. 

Meetup Filosofiecafé Maastricht over Walging
Apr
9
2:00 pm14:00

Meetup Filosofiecafé Maastricht over Walging

 • Café Ipanema, Bonnefantenmuseum Maastricht

In het kader van de Maand van de Filosofie organiseert Filosofiecafé Maastricht een Meetup. Ons jachtige leven veroorzaakt bij velen een constant en diep gevoel van verveling, in de filosofie gewoonlijk walging genoemd. We zien tegelijkertijd dat verschillende partijen beweren dat walging een wijsheid bevat die ons kan helpen moeilijke morele en juridische beslissingen te nemen en te rechtvaardigen. Alle rede om stil te staan bij walging, provisorisch omschreven als heftige lichamelijke reactie op weerzinwekkende en extreem onplezierige dingen.

Filosofiecafé met Evert van der Zweerde
Apr
9
2:00 pm14:00

Filosofiecafé met Evert van der Zweerde

 • Boekhandel Van Piere Eindhoven

Filosofiecafé met Evert van der Zweerde. Of ze nu door een liniaaltje getrokken zijn of door het landschap kronkelen, grenzen zijn mensenwerk en ze doorsnijden een net zo menselijke wereld. Deze grenzen zijn voor mensen met een EU-paspoort zelden een probleem, terwijl ze voor veel wereldbewoners onoverkomelijke barrières vormen. Van der Zweerde voert alles terug naar zijn centrale thema: wat hebben ‘we’ wereldwijd gemeen, en wat verdeelt ons?

Poezië Ongehoord
Apr
9
2:00 pm14:00

Poezië Ongehoord

 • Bibliotheek Rotterdam

Ben jij op zoek naar een podium om jouw poëzietalent te showen? Of luister je graag naar aanstormend talent? Kom dan naar Poëzie Ongehoord. In het kader van de Maand van de Filosofie staat deze editie in het teken van het thema rust.

Waarom rust?
Apr
10
7:45 pm19:45

Waarom rust?

 • Filosofisch Café Zwolle - Schepenzaal oude Stadhuis

In het kader van de maand van de filosofie met als thema Rust: Jan Flameling.

 Filosofisch café ’s-Hertogenbosch
Apr
10
8:00 pm20:00

Filosofisch café ’s-Hertogenbosch

 • Nul73 's-Hertogenbosch

In het kader van de Maand van de Filosofie organiseert het Filosofisch café van ’s-Hertogenbosch een avond. Meer informatie wordt binnenkort bekend gemaakt.

Loopbaan Yoga
Apr
11
5:00 pm17:00

Loopbaan Yoga

 • Bibliotheek Rotterdam

Naar aanleiding van de Maand van de Filosofie introduceren we 'Loopbaan Yoga'. Je leert hoe belangrijk het is om naast je loopbaan ook rust te nemen.

De eeuwige rust van een goede dood?
Apr
11
8:00 pm20:00

De eeuwige rust van een goede dood?

 • Schimmelpenninck Huys Groningen

Tijdens de maand van de filosofie organiseert Philos, filosofisch café Groningen een activiteit met Ton Vink over 'De eeuwige rust van een Goede Dood?'.

Lezing Joke Hermsen – Melancholie in tijden van onrust
Apr
11
8:00 pm20:00

Lezing Joke Hermsen – Melancholie in tijden van onrust

 • Bibliotheek Centrum Deventer

Lezing door Joke Hermsen naar aanleiding van haar essay voor de Maand van de Filosofie.

In haar essay voor de Maand van de Filosofie, getiteld Melancholie in tijden van onrust, onderzoekt Hermsen het kantelpunt waarop de mens nog net over voldoende moed, daadkracht en hoop beschikt om het tij te doen keren en een nieuwe verhouding tot de wereld en zichzelf te zoeken. Kortom: hoe rust te vinden?

Filosofisch café Haarlem met Jan Keij
Apr
12
7:45 pm19:45

Filosofisch café Haarlem met Jan Keij

 • Remonstrantse Kerk

Filosoof Jan Keij laat in zijn boek Levinas in de praktijk. Een handleiding voor het best mogelijke helpen, privé en in de zorg, zien wat de waarde is  van de filosofie van Levinas in de praktijk van vandaag. Hij beschrijft hoe de filosofie van Levinas draait om de ethiek van het nemen van je verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het leven van de ander.

Rust in Beweging!
Apr
13
7:00 pm19:00

Rust in Beweging!

 • School voor Filosofie Amsterdam

Een lezing door Jan Willem van Doorn van het Instituut voor Vedische Studies.

Gemoedsrust: evenveel geluk als wijsheid
Apr
13
7:30 pm19:30

Gemoedsrust: evenveel geluk als wijsheid

 • Bibliotheek Drachten

Op donderdag 13 april organiseren de openbare bibliotheek en het Filosofisch Café Drachten in Drachten een avond met Miriam van Reijen in het kader van de Maand van de Filosofie.

Rust in Toscane
Apr
13
8:00 pm20:00

Rust in Toscane

 • La Scuola

Voor het 6e jaar organiseert La Scuola een volledig verzorgde vakantieweek voor bewuste genieters die verlangen naar rust, afstand en bezinning. Op 13 aprilmaak je kennis met het programma en de begeleiders maar spreken we ook inhoudelijk over wat rust en bezinning voor jouw leven betekenen.

Amstelveen: Lezing Joke Hermsen – Melancholie van de onrust
Apr
13
8:15 pm20:15

Amstelveen: Lezing Joke Hermsen – Melancholie van de onrust

 • Bibliotheek Amstelland

Vanavond is bij ons te gast de essayist voor de Maand van de Filosofie 2017: Joke J. Hermsen. Zij dompelt ons onder in de melancholie en duisternis van de onrust en toont ons tevens de veerkracht om daar weer uit te komen aan de hand van denkers als Hannah Arendt en Ernst Bloch. Wat is er nodig om de melancholie ‘gezond’ te houden?

Filosofische film: Samsara
Apr
15
2:00 pm14:00

Filosofische film: Samsara

 • Bibliotheek Rotterdam

Elke week geniet je in de bieb van een mooie film. Naar aanleiding van de Maand van Filosofie trakteren we je deze week op een filosofische film: Samsara

Thinking Planet – Utrecht
Apr
15
Apr 16

Thinking Planet – Utrecht

 • TivoliVredenburg

Thinking Planet biedt u meer dan 40 nationale en internationale sprekers, kunstenaars en muzikanten in 5 zalen van het moderne en sfeervolle TivoliVredenburg. U kunt gesprekken bijwonen over actuele mondiale uitdagingen of meer te weten komen over wereldfilosofie bij één van de inleidende colleges. Denk mee over uitdagende thema’s en laat u verrassen door muziek en kunst. Thinking Planet is voor iedereen die zich wil openstellen voor andere ideeën, die zijn/haar eigen ideeën durft te bevragen en ruimte biedt aan verandering.

Diner pensant rond het thema ‘rust’
Apr
18
6:00 pm18:00

Diner pensant rond het thema ‘rust’

 • Boekhandel Hijman Ongerijmd

Het Filosofisch Café Arnhem organiseert een ‘diner pensant’ naar aanleiding van het thema van de Maand van de Filosofie. Tijdens een eenvoudig diner nemen we de tijd en de rust te overdenken wat ons onrustig maakt en hoe wij daar goed mee om willen gaan. Het onderwerp wordt in kleine groepen besproken en verbonden aan persoonlijke casussen. De avond wordt geleid door Paul Troost.

Lezing Miriam van Reijen – Stoïcijnse levenskunst
Apr
18
8:00 pm20:00

Lezing Miriam van Reijen – Stoïcijnse levenskunst

 • Boekhandel Adr. Heinen 's-Hertogenbosch

Op dinsdag 18 april komt filosofe Miriam van Reijen in boekhandel Adr. Heinen spreken over haar boek Stoicijnse levenskunt-evenveel geluk als wijsheid. Dit boek gaat over de relatie tussen gemoedsrust en onze eigen manier van denken.

Rust? Ja dat Kan! – Arnhem
Apr
19
7:30 pm19:30

Rust? Ja dat Kan! – Arnhem

 • De Wasserij Arnhem

Bij het Humanistisch Verbond Arnhem onderzoeken en bevragen we de betekenis van Rust. Met een inleiding door Miriam van Reijen over Spinoza en Rust. Hoe denkt Spinoza, humanist en filosoof? Over Spinoza’s levenskunst: ook nu in deze dynamische tijd ligt rust binnen ons bereik. En een inleiding door Dick Kleinlugtenbelt, filosoof en schrijver over Baudrillard: Hyperrealiteit en Rust, is het mogelijk en hoe? 

Socratisch Gesprek Dimitri van de Kelft – Helmond
Apr
19
9:00 pm21:00

Socratisch Gesprek Dimitri van de Kelft – Helmond

 • Lokaal42

Dimitri van de Kelft, verbonden aan het Socratisch Café te Eindhoven en lid van het Gilde van Filosofisch Practici, houdt op woensdag 19 april een Socratisch gesprek over het thema rust  in het kader van de Maand van de Filosofie.

Sanny Verhoeven over rust en geluk
Apr
20
7:30 pm19:30

Sanny Verhoeven over rust en geluk

 • Bibliotheek Rotterdam

Er is een grote roep naar meer rust in ons leven. We hebben 24/7 toegang tot het oneindige wereldwijde web en zijn voortdurend bereikbaar. Hoe stil te staan, hoe rust te vinden, in de drukte van alledag? Sanny Verhoeven, bekend van het blog en YouTube-kanaal 'Sanny zoekt Geluk', deelt graag haar geheimen voor een bewust, gelukkig en rustig leven.
 

Workshop over Vriendschap
Apr
21
10:00 am10:00

Workshop over Vriendschap

 • La Scuola

Wie ben jij en wat betekent vriendschap voor jou? De Academie voor Levenskunst organiseer een workshop met filosofische oefeningen die helpen om stil te staan bij de betekenis van vriendschap, wat wij daarvan verwachten en hoe wij daarin onszelf laten zien.

RUST – Nacht van de Filosofie
Apr
21
Apr 22

RUST – Nacht van de Filosofie

 • De Lindenberg Nijmegen

De Nacht van de Filosofie komt in 2017 naar Nijmegen! Radboud Reflects neemt de organisatie van dit grootse landelijke filosofie-evenement over van Amsterdam. 
Het programma zit boordevol lezingen, gesprekken, filosofische cafés, discussies, filosofie workshops,

Dieren in ons midden – Dag van de Milieufilosofie
Apr
22
9:30 am09:30

Dieren in ons midden – Dag van de Milieufilosofie

 • Artis Amsterdam

Op zaterdag 22 april (World Earth Day) 2017 organiseert de Vereniging voor Milieufilosofie in nauwe samenwerking met Artis de vijfde editie van de ‘Dag van de Milieufilosofie’.

Het thema van de Dag luidt ‘Dieren in ons midden’. De groeiende aanwezigheid van dieren in ons midden roept veel vragen op. Hoe om te gaan met de milieu- en welzijnsproblemen in de almaar intensievere veehouderij? Hoe samen te leven met wilde dieren zoals ganzen en wilde zwijnen? Hoe bejegenen we vossen, slechtvalken en andere wilde dieren die momenteel onze steden intrekken?  Kortom: hoe moeten we onze relaties met al deze verschillende dieren in een sterk veranderende wereld duiden en vormgeven?

Nacht van de Filosofie in Den Haag
Apr
22
2:00 pm14:00

Nacht van de Filosofie in Den Haag

 • 20 De Constant Rebecqueplein Den Haag, ZH, 2518 Nederland

Nacht van de Filosofie Den Haag, een nacht vol lezingen, workshops, een speechwedstrijd en filosofie voor kinderen.

Denkers van naam en aanstormend filosofietalent geven lezingen en workshops. Het thema van dit jaar is ‘Rust’. Tijdens deze Nacht worden zowel rust als onrust onderzocht en staat de vraag centraal "Waar zijn we rustig over waar we niet rustig over zouden moeten zijn?".

Filosofiecafé met Arnold Ziegelaar
Apr
23
2:00 pm14:00

Filosofiecafé met Arnold Ziegelaar

 • Boekhandel Van Piere

Lezing over Oorspronkelijk bewustzijn. Mensen hebben, zo zeggen we, een materiële, lichamelijke kant en een geestelijke, zielsmatige kant. Van oudsher roept dit onderscheid fundamentele vragen op: hoe verhouden deze twee kanten zich tot elkaar? Is de een tot de ander te reduceren? Op welke wijze kunnen de hersenen bewustzijn voortbrengen? Of kan het onafhankelijk van de hersenen bestaan? Ziegelaar stelt deze vragen vanuit de filosofie en legt een veld van onderzoek open voor de lezer. Een fascinerende reis door ons bewustzijn.

 

Arnhem: Lezing Joke Hermsen – Melancholie van de onrust
Apr
23
2:30 pm14:30

Arnhem: Lezing Joke Hermsen – Melancholie van de onrust

 • Boekhandel Hijman Ongerijmd

Joke Hermsen schreef Melancholie in tijden van onrust, het essay ter gelegenheid van de Maand van de Filosofie (de hele maand april). Dit jaar wordt in de Maand de betekenis van ‘rust’ gezocht. Deze middag vertelt Joke Hermsen in boekhandel Hijman Ongerijmd over haar bevindingen en gaat ze in gesprek met aanwezigen.

Johan Braeckman over het belang van verhalen
Apr
25
8:00 pm20:00

Johan Braeckman over het belang van verhalen

 • De Snuffel

April is de maand van de filosofie. We geven dan ook met veel plezier het woord aan een prominente denker. Vlaanderens meest geliefde filosoof, Johan Braeckman, komt ons inwijden in zijn werk en stelt in een lezing zijn nieuw essay aan ons voor.

Lezing Jos de Mul – Kunst en politiek in tijden van populisme
Apr
26
4:30 pm16:30

Lezing Jos de Mul – Kunst en politiek in tijden van populisme

 • SMAHK Stedelijk Museum Assen voor Hedendaagse Kunst

Wat te doen met populistische leiders die de democratie lijken te gebruiken als middel om een minder democratische of zelfs totalitaire staat te vestigen? De tragische situatie kan zich voordoen dat – een deel van - de bevolking of de internationale gemeenschap een pluralistische democratie alleen kan veiligstellen met ondemocratische machtsmiddelen. Welke rol is hierbij weggelegd voor de kunsten? Is het ‘culturele ondernemerschap’ de enige optie voor de kunstenaar in tijden van populisme? Of is het veeleer de hoogste tijd voor een krachtige herpolitisering van de kunst? En garde, artistieke avant-garde! Jos de Mul vertelt hier vandaag over bij SMAKH.

Lezing Joke Hermsen – Melancholie van de onrust
Apr
26
7:45 pm19:45

Lezing Joke Hermsen – Melancholie van de onrust

 • Remonstrantse Kerk

Joke Hermsen is schrijver van het essay van de Maand van de Filosofie 2017. In haar essay, getiteld Melancholie van de onrust, onderzoekt Joke Hermsen het kantelpunt waarop de mens nog net over voldoende moed, daadkracht en hoop beschikt om het tij te doen keren en een nieuwe verhouding tot de wereld en zichzelf te zoeken.

Human Library
Apr
29
11:00 am11:00

Human Library

 • Bibliotheek Rotterdam

Benieuwd naar de levensverhalen van mensen die te maken hebben met vooroordelen? Kom dan naar de Human Library en ontdek welke verhalen er schuil gaan achter het stereotype. 

SPOOR Cursus door filosoof Joke Hermsen – Rotterdam
Apr
29
1:00 pm13:00

SPOOR Cursus door filosoof Joke Hermsen – Rotterdam

 • Arminius

Joke Hermsen is een van de meest gelezen filosofen van Nederland. In deze voor iedereen toegankelijke SPOOR-cursus behandelt ze de belangrijkste inzichten van haar bestsellers Stil de tijd, Kairos én van haar essay voor de Maand van de Filosofie 2017, Melancholie van de onrust.

Erasmus-zines maken in de bieb!
Apr
30
2:00 pm14:00

Erasmus-zines maken in de bieb!

 • Bibliotheek Rotterdam

Ben jij ook zo’n denker en doener die graag ideeën deelt? Kom dan naar de Bibliotheek in Rotterdam een mini-magazine over Erasmus maken tijdens een workshop voor jongeren.