Rotterdamse Nacht van de Filosofie
Mar
29
8:00 PM20:00

Rotterdamse Nacht van de Filosofie

Op de – vorig jaar uitverkochte – Rotterdamse Nacht van de Filosofie zijn in de drie zalen van Arminius een keur aan lezingen, debatten en theater. Cabaretier Tim Fransen presenteert zijn Essay van de Maand van de Filosofie, Het leven als tragikomedie, over humor, kwetsbaarheid en solidariteit. De splinternieuwe Denker des Vaderlands geeft zijn visie op Nederland. Lammert Kamphuis over een stuntelend weergaloos leven. Paul Scheffer gaat in gesprek met de conservatieve denker Othman El Hammouchi over de klunzige integratie. Merel van Ommen en Ellen ter Gast werden betere mensen door Netflix-series te kijken. Emanuel Rutten vertelt over de filosofie van het avontuur en Frank Kupper geeft een workshop Falen. Florian Jacobs vertelt over de filosofie van René Gude. Ontmoet beroemde filosofen zoals Socrates of Kierkegaard (verbeeld door studenten van de EUR) of breng een bezoekje aan de filosofen van de Filosofisch Praktijk Nederland voor een verhelderend filosofisch gesprek.

View Event →
Dag van de Filosofie | Tilburg
Mar
30
1:15 PM13:15

Dag van de Filosofie | Tilburg

De Dag van de Filosofie is een jaarlijks terugkerend evenement in Tilburg dat georganiseerd wordt in het kader van de nationale Maand van de Filosofie. Verspreid over de drie zalen van filmhuis Cinecitta is er een groot aanbod aan lezingen, workshops en onderwerpen verzorgd door filosofen, schrijvers, journalisten en andere denkers. Onder andere Tim Fransen, Babah Tarawally, Daan Roovers, Janneke Stegeman, Maarten Doorman, Govert Buijs en Menno de Bree komen aan het woord.

View Event →
Eerste Antwerpse Filosofienocturne
Mar
30
5:30 PM17:30

Eerste Antwerpse Filosofienocturne

 • Stadscampus Universiteit Antwerpen (map)
 • Google Calendar ICS

Met veel plezier nodigen we iedereen uit voor de eerste Antwerpse Filosofienocturne, aan de vooravond en als aftrap van de Maand van de Filosofie. De nocturne omvat een muzikale opener, een smakelijke maaltijd, en een presentatie van onze centrale gast, de afscheidnemende Denker des Vaderlands René ten Bos.

View Event →
De avond van de filosofie | Amsterdam
Mar
30
8:00 PM20:00

De avond van de filosofie | Amsterdam

Met welke vragen houden de beste Nederlandse filosofen van dit moment zich bezig? En wat hebben we aan hun antwoorden?

Beleef het beste van de Nederlandse filosofie in één avond. In samenwerking met de Maand van de Filosofie en de Rode Hoed presenteert The School of Life voor het eerst De Avond van de Filosofie. Op deze bijzondere avond komt de crème de la crème van de Nederlandse filosofie bijeen om hun grootste inzichten met jou te delen. Met argumenten, grappen en gesprekken word je uitgedaagd om alles wat je denkt te weten tussen haakjes te zetten. En op een andere manier te kijken naar de fundamentele vragen van dit moment. Verlaat de zaal weer met een berg aan nieuwe ideeën en minstens evenveel verwarring.

View Event →
Lezing Ger Groot | Enschede
Mar
31
1:30 PM13:30

Lezing Ger Groot | Enschede

Op zondag 31 maart om 13:30 geeft Ger Groot een lezing in Rijksmuseum Twenthe, over onze blik op het naakte lichaam en de ‘schizofrene’ houding die volgens hem kenmerkend is voor de moderne, westerse mens.

Ger Groot herkent in onze blik op het naakte lichaam een ‘schizofrene’ houding die kenmerkend is voor de moderne, westerse mens. Hoe verhoudt het geobjectiveerde, wetenschappelijk bekeken lichaam zich tot een betekenisvol of seksueel lichaam? Hoe verhoudt ons lichaam zich tot onze geest? En hoe verhoudt deze dubbelzinnigheid zich tot de werkelijkheid, zoals wij die ervaren?

View Event →
Moderne Westerse filosofen | Helmond
Apr
2
8:00 PM20:00

Moderne Westerse filosofen | Helmond

Emoties, wat moeten we ermee? In de westerse filosofie zijn emoties lang verdacht geweest. Ze leiden je af en alleen het verstand kan je de weg naar de waarheid wijzen. Martha Nussbaum onderzoekt deze vraag en probeert emoties weer een plek te geven. We lezen onder andere uit haar boek woede en vergeving.

Op vier dinsdagavonden in april worden in de Bethlehemkerk in Helmond lezingen gehouden waarin elke avond een andere moderne filosoof centraal staat.

View Event →
Het Filosofisch Diner: Kunst & de Zin van Onzin
Apr
3
7:00 PM19:00

Het Filosofisch Diner: Kunst & de Zin van Onzin

Moet alles altijd zin hebben? Mag er ook eens verwarring ontstaan over de grotere betekenis? De moderne kunst levert kritiek op hoe we zin geven. Ze toont je bijvoorbeeld het onzinnige of het zinloze in je bestaan. En geeft je daarmee de kans om je opnieuw te bezinnen!

Deze vragen bespreken we tijdens Het Filosofisch Diner. Schuif aan voor een zinderend gesprek onder het genot van een goede maaltijd en een glas wijn.


View Event →
Tim Fransen - Het leven als TragiKomedie | Filosofisch café Haarlem
Apr
3
7:45 PM19:45

Tim Fransen - Het leven als TragiKomedie | Filosofisch café Haarlem

Filosoof en cabaretier Tim Fransen laat in zijn essay van de maand van de filosofie Het leven als TragiKomedie zien dat het menselijk dier wordt bepaald door een aantal tragische beperkingen. Hij is sterfelijk, kwetsbaar, gemankeerd; hij leeft in een wereld waarin verschillende waarden met elkaar botsen; en hij heeft het eigenaardige vermogen om vragen te stellen waar hij geen antwoord op krijgt.

View Event →
Denkstof gesprek 'Ik stuntel dus ik ben' | Utrecht
Apr
4
7:30 PM19:30

Denkstof gesprek 'Ik stuntel dus ik ben' | Utrecht

Elke donderdagavond organiseert de Redenarij een Denkstof bijeenkomst in Utrecht. Dit zijn Socratische groepsgesprekken waar iedereen aan mee kan doen en waar verwondering, twijfelen, vragen en denken centraal staan. Deze maand staat in het kader van het thema stuntelen. Te beginnen met ‘ik stuntel dus ik ben’. We denken graag dat we logische wezens zijn, die ons levenspad kunnen uitstippelen. De praktijk is vaak weerbarstiger. We doen maar wat. Het leven overkomt ons. En dan komt het ook wel goed, of niet. Wat betekent dit gestuntel voor ons zelfbegrip. Kunnen we er grip op krijgen en willen we dat wel?

View Event →
Leve de Imperfectie - Agora, Dag van de Filosofie voor scholieren | Amsterdam
Apr
5
10:30 AM10:30

Leve de Imperfectie - Agora, Dag van de Filosofie voor scholieren | Amsterdam

De jaarlijkse Dag van de Filosofie voor scholieren, met als thema dit jaar “Leve de imperfectie!” Met vele volstrekt imperfecte maar toch – juist! – fantastische lezingen, workshops, discussie, debat en een filosofische speurtocht. Hoor filosoof Emanuel Rutten over polyamorie, verwerk je grootste blunder tot je beste anecdote bij de workshop Stralend Falen, doe een filosofische escape-tocht met vier vrienden. Ook met de auteurs van de eindexamenthema’s, Tim de Meij en Leon de Bruin.

View Event →
Ik stuntel, dus ik ben (lezing) | Eindhoven
Apr
5
7:00 PM19:00

Ik stuntel, dus ik ben (lezing) | Eindhoven

De moderne mens lijkt op dergelijk gestuntel niet te hebben ingeboet. Zelfs de beste bedoelingen werken vaak averechts. Veel natuurrampen hebben nauwelijks iets met ‘natuur’ te maken, maar zijn eerder het gevolg van menselijk ingrijpen. Voedingsmiddelen hebben we zo beïnvloed dat we massaal te dik worden. Werk hebben we zo ‘efficiënt’ gemaakt dat veel banen overbodig zullen raken. En dan hebben we het nog niet over ons gestuntel in de liefde, tijdens sollicitatiegesprekken of met Ikea kasten. De moderne mens loopt over van verbeeldingskracht om de omgeving te vormen en zichzelf te verbeteren, maar komt elke keer tekort. Is het niet tijd om onze stuntelende natuur te omarmen en ‘Ik stuntel, dus ik ben’ als uitgangspunt te nemen voor een nieuw mensbeeld? Het is het thema van de maand van de filosofie!

View Event →
Het groeiende onbehagen | Assen
Apr
5
7:30 PM19:30

Het groeiende onbehagen | Assen

We hebben de mens op veel verschillende manieren proberen te definiëren. Van cognitieve wezens, rationele dieren, spelende mensen, autonome personen tot culturele scheppers. Voor al deze visies valt wat te zeggen, maar misschien worden we nog wel het meest gedefinieerd door ons eeuwige gestuntel. Over het onbehagen dat dit veroorzaakt zal schrijver, journalist en columnist Bas Heijne in zijn lezing het licht doen schijnen.

View Event →
Groningse Nacht van de Filosofie
Apr
5
to Apr 6

Groningse Nacht van de Filosofie

De mens mag dan een cognitief wezen zijn, we stuntelen wat af. En stuntelen mag tijdens deze zevende editie van de Groningse Nacht van de Filosofie! We kijken in een meerzalen-keuzeprogramma met meer dan 25 sprekers en vanuit allerlei invalshoeken naar de stuntelende en falende mens.

View Event →
Erasmus, brieven aan Luther | Schiedam
Apr
5
8:00 PM20:00

Erasmus, brieven aan Luther | Schiedam

In de maand van de filosofie presenteert de Bibliotheek Schiedam i.s.m. operagezelschap Intorno de voorstelling Erasmus, brieven aan Luther.  In deze voorstelling bent u getuige van een bijzondere muziekles. Jacob Obrecht is de muzikale leermeester van Erasmus. Obrecht heeft zijn nieuwe compositie net voltooid: de Missa Super Fortuna Desperata. Hij probeert de muziek op zijn leerlingen over te brengen, maar Erasmus is er met zijn hoofd niet bij. Hij is verwikkeld in een heftige pennenstrijd met Luther en dat houdt hem bezig. De populistische Luther en de humanistische Erasmus staan lijnrecht tegenover elkaar. Obrecht probeert bij de muziek te blijven, maar intussen raakt Europa steeds meer verdeeld.

View Event →
Toneelvoorstelling Spinoza | Arnhem
Apr
5
8:30 PM20:30

Toneelvoorstelling Spinoza | Arnhem

Eindelijk! Nederlands bekendste filosoof, Baruch Spinoza, is aan de beurt. Spinoza leeft en is brandend actueel. Naast zijn bevlogen en rationeel onderbouwde boodschap van vrede, vrijheid en openheid staat een man van vlees en bloed, heen en weer geslingerd tussen eenzaamheid, vrijheid, strijd en verzet. Hij toont dat er géén kloof kan zijn tussen overtuiging en het eigen leven, tussen denken en praktische wijsheid, tussen idealen en politiek realisme.

View Event →
Feest van de Filosofie | Leuven
Apr
6
10:30 AM10:30

Feest van de Filosofie | Leuven

Waarom is er zo’n taboe rond falen en kwetsbaarheid? Waarom zijn we in de ban van idealen van perfectie en succes, vaak in weerwil van de vaak weerbarstige en fragiele realiteit? Hoe kunnen we onszelf verzoenen met ons ‘falen en weer opstaan’?

We reflecteren over de plaats van kwetsbaarheid, fragiliteit en mislukking, in het leven van alledag, maar evenzeer in domeinen als kunst, literatuur en wetenschap.

View Event →
Dag van de Filosofie | Gent
Apr
6
12:15 PM12:15

Dag van de Filosofie | Gent

Op zaterdag 6 april 2019 organiseert Vormingplus, samen met een breed netwerk van maatschappelijke organisaties, de zevende editie van de Dag van de Filosofie. Filosofen, kunstenaars, schrijvers en wetenschappers buigen zich dit jaar over het thema Ik stuntel, dus ik ben. In een gevarieerd palet aan activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen onderzoeken we fundamentele vragen rond het thema.

View Event →
Ik bid dus ik ben - over stuntelend geloven | Den Haag
Apr
6
1:30 PM13:30

Ik bid dus ik ben - over stuntelend geloven | Den Haag

 • DEZINNEN, (Christus Triumfatorkerk) (map)
 • Google Calendar ICS

In zijn onlangs verschenen boek ‘Ik Bid Dus Ik Ben’ pleit de emeritus hoogleraar theologie Bert Hoedemaker voor het serieus nemen van religieuze verbeelding als toegang tot de werkelijkheid. Religieuze tradities leveren commentaar op het gestuntel van de mens in zijn wereld en bieden de mogelijkheid om dat gestuntel in een bepaald perspectief te begrijpen. Dat geldt in ieder geval voor het gegeven, dat het beeld van de mondige, autonome, ik-zeggende mens in de geschiedenis van het westerse denken zowel gecultiveerd als ondermijnd wordt. Op individueel existentieel niveau leidt die spanning tot een permanent onrustig en onzeker zelfgesprek, waarin ‘ik’, ‘God’ en ‘wereld’ voortdurend als onbeantwoord(bar)e vragen voorbijkomen.

View Event →
Utrechtse Dag van de Filosofie
Apr
7
12:00 PM12:00

Utrechtse Dag van de Filosofie

 • Academiegebouw (Utrecht University Hall) (map)
 • Google Calendar ICS

Tijdens deze dag verrijken filosofen uit Utrecht en daarbuiten je met inzichten om je wereldbeeld te ordenen of juist overhoop te gooien. Met lezingen en gesprekken over liefde en identiteit, politiek en morele vooruitgang. Of maak een filosofische wandeling en bekijk de stad eens van een andere kant.

View Event →
Ik stuntel, dus ik ben. Over de grens tussen gelukken en mislukken | Utrecht
Apr
8
7:30 PM19:30

Ik stuntel, dus ik ben. Over de grens tussen gelukken en mislukken | Utrecht

Op 8 april 2019 vindt een Veritas-forum plaats i.s.m. Stichting voor Christelijke Filosofie met als thema Ik stuntel, dus ik ben. Over de grens tussen gelukken en mislukken. Aan de hand van dit thema willen we inzoomen op ons beeld van en visie op de mens. In hoeverre is de mens een stuntelend wezen en welke plek mag stuntelen hebben in ons mens-zijn? Enerzijds willen we de vraag opwerpen of er in onze prestatiemaatschappij ruimte is voor imperfectie, gebrokenheid, kortom gestuntel. Anderzijds willen we nagaan welke rol verantwoordelijkheid nog speelt als we de stuntelende kant van de mens onderkennen.

View Event →
Plotinus en de Ziel
Apr
8
7:30 PM19:30

Plotinus en de Ziel

 • Loge Den Haag van de Theosofische Vereniging in Nederland (map)
 • Google Calendar ICS

Met zijn emanatieleer plaatst Plotinus de westerse filosofie op een tweesprong. Eén weg voert naar de moderne subjectsopvatting die, al woekerend, hedendaagse rationalistische wetenschapsopvattingen aanstuurt. De andere weg begeleidt de eerste als een schaduw, en wijst, voorbij het rationale subject, naar iets anders, iets wat breder en dieper is. Plotinus noemt dit ‘de ziel’. De ziel is meer dan het ik, en elke zelfbezinning stuit op een dimensie die het ik niet meer vermag te omvatten.

View Event →
Bevrijd je van het westerse denken | Groningen
Apr
9
7:30 PM19:30

Bevrijd je van het westerse denken | Groningen

Het leven is niet dáár, maar hier en nu Volgens humanistisch filosoof Jan Warndorff hebben we nieuwe houvast nodig. Door globalisering is ons leven op allerlei manieren verbonden met de rest van de wereld. En dat zorgt voor onrust, onzekerheid, en de prangende vraag wat alle mensen nou eigenlijk met elkaar gemeen hebben, en hoe wij hier samen het beste van kunnen maken. In zijn levensfilosofie legt Jan Warndorff uit wat we kunnen verstaan onder ‘het leven zelf’. De filosofie van Warndorff is vernieuwend. Het gaat uit van waarnemen en denken. Omdat een ieder daar aan mee kan doen, noemt hij dit de ‘filosofie van het boerenverstand’.

View Event →
Denken kan iedereen | Kampen
Apr
9
8:00 PM20:00

Denken kan iedereen | Kampen

We hechten in Nederland steeds minder aan autoriteit. Liever beslissen we zelf. Maar wat als we er niet uitkomen? Wat als zelfs Rutte zegt dat niet de overheid maar burgers zelf de strijd rond Zwarte Piet maar moeten zien op te lossen?

Samenleven zonder autoriteiten vergt nieuwe vaardigheden. Eén daarvan is het vermogen zich te verplaatsen in het denken van anderen. Iedereen kan denken, maar kunnen we dat denken zo ver oprekken dat we ook de gedachten en gevoelens van anderen snappen?

In haar lezing laat Marli Huijer, hoogleraar Publieksfilosofie (EUR) en voormalig Denker des Vaderlands, zien hoe denken kan helpen om zonder autoriteiten goed samen te leven.

View Event →
Als samenleven een kunst is, dan stuntelen we heel wat af
Apr
10
7:30 PM19:30

Als samenleven een kunst is, dan stuntelen we heel wat af

Hans Alma onderzoekt in haar boek De kunst van samenleven. Een pleidooi voor een pluralistisch humanisme (2018) hoe humanisme als levensbeschouwing relevant kan zijn voor de 21e eeuw: zowel voor een persoonlijk zoeken naar zin als voor samenlevingsvragen in de publieke ruimte. Wat kan humanisme betekenen in antwoord op de vragen die migratie en klimaatverandering voor onze samenleving oproepen? Welke rol spelen verbeeldingskracht en kunst in de ontwikkeling van een hedendaags humanisme? Die vragen worden op deze avond in verband gebracht met het thema van de maand van de filosofie: ik stuntel dus ik ben.

View Event →
StudentenNacht van de Filosofie | Den Haag
Apr
11
7:00 PM19:00

StudentenNacht van de Filosofie | Den Haag

Er zijn vormen van stuntelen die alleen jongeren en studenten herkennen; in de liefde, bij het vinden van een kamer, het vinden van de juiste studie, vinden van een balans tussen slapen, werken en studeren, geldzaken (of het gebrek eraan) etc. Tijdens deze StudentenNacht op donderdagavond 11 april dagen we je als student uit om je eigen gestuntel onder ogen te zien én te aanvaarden via lezingen en workshops filosofische vaardigheden. 
Verwonder, denk, discussieer én lach mee om de stuntelende mens die je bent en daag je zelf uit om na te denken over de morele dilemma’s van de toekomst.

View Event →
Ik stuntel dus ik ben: over falen en keuzestress met Generatie Ei
Apr
11
8:00 PM20:00

Ik stuntel dus ik ben: over falen en keuzestress met Generatie Ei

April is de Maand van de Filosofie. Dit jaar duiken we in het thema 'Ik Stuntel Dus Ik Ben' met schrijver Rosa Surachno, auteur van het recent verschenen boek Generatie Ei.

Generatie Y, de twintigers en dertigers van nu, heeft steeds vaker het idee dat het maximale uit het leven gehaald moet worden, en het liefst zo snel mogelijk. Soms loopt dit zo uit de hand dat jongvolwassenen overspannen thuis zitten. Rosa raakte zelf overspannen en besloot te onderzoeken waarom het nu zo mis gaat bij deze generatie. Ze schreef een boek over haar generatie die opgroeit in een bewogen tijd, waar fouten maken juist nodig is voor de identiteitsvorming.

Praat mee over stuntelen, falen en keuzestress. Dit event wordt georganiseerd door De Kargadoor en is gratis toegankelijk, dus voor iedereen.

View Event →
Nacht van de Filosofie Den Haag
Apr
13
7:00 PM19:00

Nacht van de Filosofie Den Haag

 • 20 De Constant Rebecqueplein Den Haag, ZH, 2518 RA Netherlands (map)
 • Google Calendar ICS

Op zaterdagavond 13 april 2019 verandert het gebied rondom De Constant Rebecqueplein in een filosofische zone. Lisa Doeland onderzoekt de stunteligheid van de mens aan de hand van de mens-afval relatie. Jeroen Hopster bespreekt onze meest gemaakte denkfouten. Gijs van Oenen gaat in op de vraag of een volk kan stuntelen. Jos de Wit gaat met Voltaire en Candide stuntelend door de beste van alle mogelijke werelden. Gerko Tempelman neemt je mee in een diepgaande analyse van de mens. KASSETT brengt een ode aan de twijfel. En de nieuwe Denker des Vaderlands spreekt zich uit. Alle sprekers worden tevens geïnterviewd over de rol van filosofie in hun leven door Eveline Groot. 

En dat is nog niet alles: in kleinschalige denksessies worden ethische vraagstukken over het (on)vermogen van de mens besproken. Daarnaast bieden diverse praktische filosofen hun hulp aan bij filosofische vragen. 

View Event →
Lezing 'Spinoza: vrijheid en samenleving'
Apr
14
1:30 PM13:30

Lezing 'Spinoza: vrijheid en samenleving'

Naar aanleiding van de verschijning van Spinoza. Zijn filosofie in 50 sleutelwoorden geeft Maarten van Buuren een lezing.

Maarten van Buuren bestudeert Spinoza al jaren en schreef verschillende boeken over deze grote Nederlandse filosoof, waaronder een nieuwe vertaling van de Ethica. In zijn nieuwe boek probeert Maarten van Buuren het complexe gedachtegoed van Spinoza weer een beetje toegankelijker te maken. Deze keer door de betekenis van 50 sleutelwoorden in het werk van Spinoza vast te stellen en in overzichtelijke lemma’s te bespreken. Van Buuren wil hiermee het denkraam tonen dat Spinoza gebruikte om te laten zien dat de wereld anders in elkaar zit dan wij gewend zijn te denken.

View Event →
De mens en de kunst van het leven
Apr
15
7:30 PM19:30

De mens en de kunst van het leven

Tegenwoordig hebben veel mensen het gevoel geleefd te worden. Ze hebben moeite met het vinden van rust, het constant keuzes moeten maken en het indelen van hun tijd. Hoe moet je hiermee omgaan? En hoe kun je je leven zin geven?

Levenskunst geniet altijd al belangstelling van filosofen. Centrale notie in deze praktische filosofie is 'zorg voor zichzelf': hoe het zelf mentaal en moreel weerbaar te maken en daardoor een goed ouder, partner, vriend en burger te worden. 

In zijn lezing gaat Dick Kleinlugtenbelt dieper in op een aantal levenskunsten, waarbij hij kort de geschiedenis van de bestaansethiek en levenskunsten zal aanstippen. Ook is er ruimte voor discussie en een praktische oefening in levenskunst.

View Event →
Lezing: De nieuwe kleren van de kiezer
Apr
15
8:00 PM20:00

Lezing: De nieuwe kleren van de kiezer

Maandagavond 15 april geeft socioloog Ruud van der Meulen (De Filosofietuin) een interactieve lezing over de actualiteit van de sprookjes van Andersen in de huidige maatschappij met aansluitend een Socratisch gesprek. Hoe actueel is Andersens sprookje De nieuwe kleren van de keizer? Kunnen we mensen werkelijk alles laten geloven? Welke boodschap heeft dit ogenschijnlijk simpele sprookje in het tijdperk van Twitter-president Trump? En wie wordt er nu eigenlijk bedrogen: de keizer of de kiezer? Over post-truth politics, mainstream media, fake news, witch hunts, Wikileaks en data hacks. Een verhaal vol oplichters, ongekroonde koningen, Russische trollen, klokkenluiders, klikspanen, schurken, spinners, helden en heksen. Wie kan ons nog de waarheid vertellen?

View Event →
Een trip door eetbaar Nederland
Apr
16
8:30 PM20:30

Een trip door eetbaar Nederland

Filosofie en ethiek zijn bij uitstek geschikt om complexe onderwerpen als duurzaamheid, landbouw en voeding te analyseren en te evalueren. Michiel Korthals sprak voor zijn boek Goed Eten, Filosofie van Voeding en Landbouw met boeren, consumenten, wetenschappers, journalisten, bestuurders en politici. Wat zijn zijn bevindingen vanuit zijn filosofische blik op voedsel en landbouw in Nederland?

View Event →
Marjoleine de Vos, Doe je best | Filosofische café Haarlem
Apr
17
7:45 PM19:45

Marjoleine de Vos, Doe je best | Filosofische café Haarlem

Hoe moeten wij leven? Aan de hand van vervelende gebeurtenissen, het lot dat ons allemaal kan treffen, analyseert Marjoleine de Vos hoe wij hiermee omgaan. Welke verhalen uit de Griekse mythologie of uit het geloof gebruiken wij om ons lot te dragen? In deze essaybundel Doe je best laat zij zien hoe de waarheid over ons bestaan in de loop van de tijd verandert, net zoals wijzelf.

View Event →
Houellebecq. Tegen de moderniteit, maar wat is het alternatief? | Utrecht
Apr
17
8:00 PM20:00

Houellebecq. Tegen de moderniteit, maar wat is het alternatief? | Utrecht

Tijdens deze avond gaan we in op de ideologische achtergronden van het werk van de Franse schrijver Michel Houellebecq. We gaan na wat zijn kritiek behelst op een doorgeslagen vorm van liberalisme. We ontdekken welk menstype en welke problemen dit volgens Houellebecq voortbrengt. Maar ook zullen we gaan zien of Houellebecq ons ook een perspectief te bieden heeft. Is er een ontsnapping mogelijk of zijn we gedoemd te blijven hangen in een perspectiefloos en tragisch consumentisme?

Het thema zal worden ingeleid door prof. dr. Maarten van Buuren, emiritus hoogleraar Moderne Letterkunde en docent bij het Centre-Erasme. Het geheel zal worden opgeluisterd met een filosofische column van Roel Meijvis, muziek van Houellebecq zelf en een voordracht uit zijn werk.


View Event →
Interview met Tim Fransen | Eindhoven
Apr
18
7:30 PM19:30

Interview met Tim Fransen | Eindhoven

 • Bibliotheek Eindhoven, De Witte Dame (map)
 • Google Calendar ICS

'Ik stuntel, dus ik ben' is het thema van de Maand van de Filosofie 2019. Tim Fransen (1988), cabaretier en filosoof, kreeg de eer om het filosofische essay te schrijven: 'Het leven als tragikomedie, over humor, kwetsbaarheid en solidariteit'. Filosoof Ingeborg van den Bold interviewt ook dit jaar weer de schrijver van het essay van de Maand van de Filosofie, net zoals zij vorig jaar Femke Halsema interviewde over haar essay Macht en verbeelding.

View Event →
Speedcollege René ten Bos over 'Extinctie'
Apr
20
6:00 PM18:00

Speedcollege René ten Bos over 'Extinctie'

René ten Bos geeft op zaterdag 20 april een speedcollege over zijn nieuwste boek Extinctie bij boekhandel Dekker v.d.Vegt in Nijmegen.

De ortolaan en kuifleeuwerik verdwijnen. Met de insecten gaat het slecht. De zeeën zijn zo leeg dat men spreekt van waterwoestijnen. Kortom, het uitsterven van soorten gaat harder dan ooit, zo hard dat wetenschappers vrezen dat het vroeg of laat ook de mens raakt. Ons eigen voortbestaan staat dus ook op het spel, niet alleen dat van andere diersoorten.

Afzwaaiend Denker des Vaderlands Rene ten Bos geeft een speedcollege over dit zeer urgente onderwerp.

View Event →
Denken moet je doen! | Amsterdam
Apr
22
7:30 PM19:30

Denken moet je doen! | Amsterdam

Henk Oosterling onderzoekt in deze Spiegellezing de verschillen en overeenkomsten tussen oosterse en westerse manieren van denken en doen. Oosterling is filosoof en internationaal kendo- en zwaardvechter en oprichter van een kendoschool. In 2016 bracht hij zijn kennis en ervaringen samen in Waar geen wil is, is een weg. Doendenken tussen Europa en Japan. Dit doen-denken heeft de EnsōSchool in Amsterdam-Noord als uitgangspunt genomen voor haar programma en werkwijze.

View Event →
Boekvoorstelling Rebekka de Wit: Afhankelijkheidsverklaring | Amsterdam
Apr
26
8:00 PM20:00

Boekvoorstelling Rebekka de Wit: Afhankelijkheidsverklaring | Amsterdam

Rebekka de Wit presenteert haar essaybundel Afhankelijkheidsverklaring tijdens een boekvoorstelling in de Brakke Grond, Amsterdam. Op familiefeestjes en buurtbarbecues probeert Rebekka de Wit als een antropoloog te doorgronden waarom iedereen van zijn doodsangsten uitdagingen probeert te maken, waarom afhankelijkheid als falen wordt gezien en waarom mensen die graag te boek staan als ‘no nonsense’ doorgaans veel nonsens uitkramen. Afhankelijkheidsverklaring legt bloot wat onze vanzelfsprekendheden verzwijgen en komt tot pijnlijke conclusies over hoe (on)vrij, (on)afhankelijk en (on)geëmancipeerd we eigenlijk zijn.

View Event →
Lezing over Descartes
Apr
28
1:30 PM13:30

Lezing over Descartes

Hans Dooremalen geeft een lezing over Descartes en het sociale en politieke leven van het zeventiende-eeuwse Amsterdam aan de hand van zijn boek Descartes in Amsterdam.

Descartes in Amsterdam is niet alleen een spannende detective, maar ook een filosofische en historische roman. Het boek biedt een introductie in de vroege cartesiaanse methode en dompelt de lezer onder in het sociale en politieke leven van het zeventiende-eeuwse Amsterdam, bevolkt door beroemde historische figuren als Caspar Barlaeus, Andries Bicker en Nicolaes Tulp.

Hans Dooremalen is als wetenschapsfilosoof en philosopher of mind verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Hij is medeauteur van succesvolle boeken als Wat een onzin! en Exploring Humans. In 2018 verscheen zijn filosofische detective Descartes in Amsterdam.

View Event →
Het Filosofisch Diner: ZIN | Werk & de illusie van zingeving | Amsterdam
May
1
7:00 PM19:00

Het Filosofisch Diner: ZIN | Werk & de illusie van zingeving | Amsterdam

Ons leven draait steeds meer om het werk dat we doen. Introduceer je jezelf op een feestje, dan vertel je over je baan. Je werk wordt zo niet alleen wie je bent, maar ook dat wat zin geeft. Maar is werken wel zo zinvol? Of denken we dat alleen maar?

Deze vragen bespreken we tijdens Het Filosofisch Diner. Schuif aan voor een zinderend gesprek onder het genot van een goede maaltijd en een glas wijn.

View Event →